Papageno Radio
Intermezzo Egy hivatásos műkedvelő

Egy hivatásos műkedvelő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Cole Porter 1893. június 9-én született, és 1964. október 15-én hunyt el. Gazdag családból származott: amikor az egyetemet elkezdte, hétmillió dolláros vagyona volt. A saját magára használt hivatásos műkedvelő jelzővel azt szerette volna kifejezni, hogy a maga örömére írja dalait, nem pedig megélhetési kényszerből.

Hatévesen kezdett hegedülni, nyolcévesen zongorázni, tízévesen pedig megírta első operettjét. Családi indíttatásra mégis jogot tanult a Yale-en és a Harvardon, de inkább a zenei tárgyak, a zeneszerzés, az összhangzattan, a hangszerelés érdekelték. Megjárta a francia idegenlégiót, élt Párizsban, a Riviérán, fényűző életmódot folytatott.

Hej, mambó!

Homoszexuális volt, de egy hozzá hasonlóan gazdag hölggyel összeházasodott. Az esküvőre készülve hazahajózott Amerikába, az óceánjárón megismerkedett egy producerrel, és ennek következményeként írt egy betétdalt egy revübe. Bár 1916-ban debütált a Broadway-n, de az a produkció oly hamar, mindössze 15 előadás után eltűnt a süllyesztőben, hogy első komoly megrendelésének az 1928-as Paris című musicalt tekintjük, amiből 195 előadást játszottak. Innen már nem volt megállás, és annak ellenére – vagy épp azért – hívták őt, hogy bonyolult, egyáltalán nem szokványos formákkal kísérletezett dalaiban.

Olyan slágereket írt, mint az Anything goes, az I’ve got you under my skin, a Begin the begiune, a Night and day, a Love for sale, az I love Paris vagy a You do something to me. Legismertebb műve a Shakespeare-vígjáték alapján írt, 1948-ban bemutatott Kiss Me, Kate.

Jazz az Azúr-parton

Cole Porter 1937-ben súlyos balesetet szenvedett, két évre kórházba kényszerült, harmincnál több műtéten esett át, 1958-ban amputálták jobb lábát. Élete végéig nagy fájdalmai voltak, amit gyógyszerekkel enyhítettek, Porter azonban mindent derűvel viselt.

Promóció

X
X