Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt a fluxus-művészet japán úttörője

Elhunyt a fluxus-művészet japán úttörője

Takehisa Kosugi fiatal éveit a leginvenciózusabb fluxus-zenei kísérletekkel töltötte el, majd 1995-től zeneigazgatóként tevékenykedett a Merce Cunningham Tánc Társulatnál Osakában, egészen annak 2001-es megszűnéséig. A japán fluxus-művészet és avantgárd zene világhírű zeneszerzője és előadója 80 esztendős korában hunyt el.

- hirdetés -

Fluxus – melynek jelentése áramlás – a dadaizmus folytatásaként működő nemzetközi művészeti irányzat az 1960-as évek eleje óta. Rokon az akcióművészettel, a happeninggel; a képzőművészetet ötvözi az irodalommal, a zenével és a színházzal. Kifejezetten intermediális jelenség, mely leginkább a kísérleti színházhoz áll közel. A művész által előre megtervezett esemény a művész közreműködésével zajlik, amelybe spontán módon a közönséget is igyekszik bevonni.

Célja a művészeti élet és a hétköznapi élet, valamint a művész és a befogadó közti szakadék áthidalása.

- hirdetés -

A Fluxus konceptuális beállítottságában két hatás, a 20. századi művészet két meghatározó szellemi atyjának, Marcel Duchamp-nak és John Cage-nek az újító szelleme játszott közre.

A fluxus legtöbbek által ismert képviselője hazánkban Halász Péter avantgárd író, rendező, színész volt.

Az 1938-as születésű Takehisa Kosugi az irányzat kezdetekor, az 1960-as években elsőként írta be a nevét a fluxus-történelembe, meghonosítva a dadaista szellemiségű művészi kifejezést hazájában, Japánban.  Sokrétű improvizatív audióvizuális művészeti tevékenységével az volt célja, hogy felismerje és bemutassa a világegyetem hangjának sokszínűségét.

Egy korai, 1967-es darabjában, a Catch Wave-ben rádiófrekvenciával létrehozott elektromágneses interferencia által idézett elő hangokat: az adó-vevő térbeli mozgása zenét produkált.

Miért fűrészeltem szét a hegedűmet a művészet nevében?

Egy másik, 2001-ben alkotott audióvizuális művében, mely az Op Music címet viseli fényt alakított hanggá és hangot fénnyé, hogy a konverzió által megmutassa, a látás és a hallás kettős jelensége valójában egy elektromágneses légkör.

Kosugi a legnevesebb nemzetközi helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint Royal Albert Hall, a Getty Center, a Velencei Biennálé vgy a Lincoln Center Fesztivál. Művészi hitvallásában megfogalmazta, hogy zenéjének legfontosabb karakterét a véletlenszerű vagy meghatározhatatlan természetű hangok adják, melyet improvizatív előadás és hang installációk által kíván bemutatni.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.