Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elkezdődött a 20. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztivál Gödöllőn

Elkezdődött a 20. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztivál Gödöllőn

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el Gödöllőre az MVM Koncertek keretében. Október 5-14. között már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Királyi Kastélyban a nemzetközi hárfafesztivál. A gyönyörűen felújított Lovarda és a Díszterem ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek. A gálakoncertet a korábbi jubileumi fesztiválokhoz hasonlóan ismét a Zeneakadémia Nagytermében rendezik meg.

A fesztivált Vigh Andrea Prima- és Liszt-díjas hárfaművésznő nyitotta meg október 5-én kastély Dísztermében. A koncerten a Junior Prima-díjas Razvaljajeva Anasztázia közreműködésével kéthárfás művek is elhangzottak. A Debussy évforduló alkalmából a nagyon népszerű Kis szvitet is műsorra tűzték. Az első hétvégén a Camac hárfagyár hangszereit tekinthették meg az érdeklődők a Lovardában.

A második héten a David és a Salvi hárfagyárak mutatják be a legkülönbözőbb hangszereiket.

- hirdetés -

A koncertek sorát 12-én pénteken a még nagyon fiatal, de már a világ legjelentősebb pódiumain koncertező Szása Boldacsev virtuóz és rendkívül izgalmas estje nyitja, hiszen többek között Bach, Beethoven, Chopin és Stravinksy művei mellett hallhatjuk Freddie Mercury, a Red Hot Chilli Peppers és Piazzolla egy-egy darabját is. Szombaton 11 és 14 órakor folytatódnak az ingyenesen (regisztráció ezen a címen: jakobikoncertinfo@gmail.com) látogatható koncertek, majd este Jana Boušková estjére kerül sor, ahol Smetana nagyon népszerű Hazám ciklusából is elhangzik több tétel, részben a művész saját áiratában.

Kém volt az orosz hárfaművésznő?

A fesztivál záróakkordjaként a Zeneakadémia Nagytermébe költözik a fesztivál, ahol Jana Boušková, Szása Boldacsev, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok előadásában 3 hárfaversenyt és egy-egy szólóhárfadarabot is meghallgathat a koncertre látogató közönség. Ezen a hangversenyen hangzik el először Fekete Gyula hárfaversenye, melyet a zeneszerző erre az alkalomra írt Vigh Andreának ajánlva, így ősbemutatóval zárul majd a 20. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

A fesztiválon ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X