Papageno Radio
Intermezzo Ismét látogatható a Szíriai Nemzeti Múzeum

Ismét látogatható a Szíriai Nemzeti Múzeum

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A damaszkuszi intézményt akkor zárták be és ürítették ki, amikor az országban dúló polgárháború elérte a fővárost. Az október 28-án rendezett ceremónián állami vezetők, külföldi régészek és restaurátorok ünnepelték az újranyitást.

A Szíriát 2011 óta sújtó fegyveres konfliktus súlyos hatással volt az ország gazdag kulturális örökségére is. A hatóságok országszerte bezáratták a múzeumokat és több mint 300 ezer műkincset helyeztek biztonságba, ám az Iszlám Állam terrorszervezet több régészeti helyszínt elpusztított, és rengeteg antik tárgy került fosztogatók birtokába. A Szíriai Nemzeti Múzeum gyűjteményének állományát akkor szállították titkos és biztonságos raktárakba, amikor a felkelők rakétákkal kezdték lőni a fővárost.

Az újranyitott múzeumszárny őstörténeti és a klasszikus iszlám korszakból származó műtárgyakat is tartalmaz, sok más mellett 2. századi falfestményeket és a közép-szíriai Palmürából származó textileket lehet itt megnézni, de a győzelem görög istennőjének, Nikének az ország déli részéből származó szobrát is kiállították.

Kiállítás a migrációról, amit csak könnyek között látogathat

Ez utóbbi tán nem teljesen véletlen, Mohamed al-Ahmad, Szíria kulturális minisztere úgy hivatkozott ugyanis az intézmény újranyitására, mint egy markáns üzenetre: Szíria életben maradt, és gazdag kulturális örökségét nem sikerült megsemmisítenie az Iszlám Állam fegyvereseinek.

A háború kitörése óta több mint 9 ezer műkincset állítottak helyre, ám sajnálatos módon több százezer értékes régiséget csempésztek külföldre.

Helyi szakértők szerint dollármilliókra lenne szükség a közel-keleti ország összes múzeumának újbóli látogathatóvá tételéhez. Viszont, ha ismét visszatérne az élet a múzeumokba, az egyszersmind a szíriai krízis normalizálódását is jelentené.

(Via Quartz)

Promóció

X
X