Papageno Radio
Intermezzo Két magyar zeneszerző került a Bartók Világverseny döntőjébe

Két magyar zeneszerző került a Bartók Világverseny döntőjébe

A Zeneakadémia oktatóiból álló előzsűri szeptember közepén ült össze, hogy döntést hozzon arról a 12 zongoradarabról (köztük: Dobos Dániel, Oláh Patrik Gergő, Stark János Mátyás és Varga Abigél művei), amelyet továbbküld a nemzetközi zsűrinek a világ minden tájáról beérkezett több mint kétszáz pályamunka közül.

„Meglepetés volt számomra, hogy Bartók nevével fémjelzett versenyünk ennyi szerzőt mozgatott meg világszerte” – hangsúlyozta Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének vezetője, a verseny szakmai irányítója a nemzetközi zsűri döntését tolmácsolva.

Ez jól láttatja Bartók ismertségét és megbecsültségét, sőt mozgósító erejét is. Bartók Béla a XX. század egyik legnagyobb hatású komponistája.

„A 214 darab hallgatása közben újra rácsodálkoztam, hogy milyen sokszínű is napjaink zenéje. A darabok között találunk példát a népies irányzatúakra, avantgarde zenére vagy éppen strukturalista indíttatású művekre. A fiatal zeneszerzők gyakran hangtömbökkel és a regiszterek adta lehetőségekkel foglalkoznak” – számolt be Fekete Gyula, aki mindkét zsűri munkájában részt vesz.

Oláh Patrik Gergő: „Lehet valami szép úgy, hogy közben modern is”

Végül a nemzetközi zsűri – Fekete Gyulán kívül Thomas Adés, Chaya Chernowin és Unsuk Chin zeneszerzők, illetve Andrej Korobejnyikov zongoraművész – október elején döntött arról a hat fiatal komponistáról (köztük: Dobos Dániel és Stark János Mátyás), akiknek munkája bejutott a november 25-i díjkiosztó Gálakoncert műsorába.

Az ünnepi estén megszólalnak majd a versenyzők pályaművei valamint Liszt, Kodály és Bartók zongoradarabjai a legkiválóbb magyar zongoraművészek: Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus és Liszt-díjas, illetve Balázs János Liszt- és Prima díjas Érdemes Művész előadásában.

Itt derül fény majd arra is, ki a nyertese a Bartók Világverseny és Fesztivál 2018-as zeneszerzői fordulójának, és mely zongoradarabokat választják a nemzetközi zeneszerző kiválóságok a Világverseny 2019-es zongora-fordulójának egyik kötelező darabjául, illetve kiosztják majd a különdíjakat is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!