Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Három magyarnak szurkolhatunk a Doráti Antal Karmesterversenyen

Három magyarnak szurkolhatunk a Doráti Antal Karmesterversenyen

Hatvan dirigens, közte három magyar, Erdélyi Dániel, Hermann Szabolcs és Károlyi Sándor vesz részt a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyen november 5. és 12. között Budapesten. 

- hirdetés -

A versenyre 380 karmester jelentkezett 5 kontinens 33 országából, Kazahsztántól Chilén át Marokkóig a világ szinte minden tájáról. Budapesten az előzetesen kiválasztott 60 legjobb karmester méretteti meg magát, köztük három magyar dirigensnek, Erdélyi Dánielnek, Hermann Szabolcsnak és Károlyi Sándornak is szurkolhat a közönség.

Doráti Antal, a dirigáló zeneszerző

- hirdetés -

Erdélyi Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett karmester szakon 2013-ban. Mesterei: Gál Tamás, Ligeti András, Hamar Zsolt, valamint Erdei Péter voltak. Bachelor diplomát szerzett klasszikus orgona előadóművész, illetve klasszikus zenekar– és kórusvezető szakirányon is. Jelenleg a Magyar Állami Operaházban dolgozik zenei asszisztensként, karmesterként; a Budapesti Műegyetemi Zenekar karmestere és zenei vezetője; a Központi Református Kórus alapító karnagya. 2016-ban Junior Prima díjat kapott.

Hermann Szabolcs Szatmárnémetiben született. Első zeneelmélet- és orgonaleckéit édesapjától kapta, majd a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika szak elvégzése után elsőként jutott be a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia karmester szakára. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakán folytatta Medveczky Ádám osztályában, majd Bécsben, az Universität für Musik und darstellende Kunst-on Simeon Pironkoff és Johannes Wildner tanítványaként tanulta tovább a szakmát. Versenyeredményei közül megemlítendő a romániai Országos Kortárszene Analízis Verseny, melyen I. díjat nyert, míg Magyarországon az Országos Karvezető Verseny II. helyezettje lett. A Csomaközi Nyári Zenei Tábor művészeti vezetője, a Szatmári Gyermekkar alapítója és művészeti vezetője. Szatmár megyében rendszeresen tart Karnagy Szemináriumokat. 2015-től a Hermann Musik Egyesület elnöke. 2016 októberétől a budapesti Operettszínház karmestere és korrepetitora. 2017 októberétől Selmeczi György meghívására a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei munkatársa.

Károlyi Sándor magyar-svájci szülők gyermekeként Münchenben, Genfben és Bécsben nevelkedett. 2008-ban Piero Bellugi irányításával Firenzében folytatott karmesteri tanulmányokat. 2009 és 2016 között Bécsben tanult a konzervatóriumban és a zeneakadémián Georg Mark és Johannes Wildner vezetésével. Vendégkarmesterként Magyarországon a MÁV Szimfonikus Zenekarral és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral dolgozik, ezenkívül a németországi Pommerfeldben a Collegium Musicum Zenekar dirigense. A Verbier Fesztivál Kamarazenekarnál, a Manchester Cameratánál, a Budapesti Fesztiválzenekarnál és az Orchestre de Dijon-Bourgogne együttesénél Takács-Nagy Gábor mellett másodkarmesteri pozíciót tölt be.

Első díjat nyert Káli Gábor a Salzburgi Ünnepi Játékok karmesterversenyén

A döntőben a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb karmester versenyez a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főigazgatója, tagjai Giuseppe Acquaviva (Teatro Carlo Felice, Genova), Oliver von Dohnany (Slovak National Theater, Bratislava), Csaba Péter (MÁV Szimfonikus Zenekar), Alvaro Albiach (Orchestra de Extremadura, Spanyolország), Fabio Mastrangelo (St.Petersburg Symphony Orchestra, Oroszország) és Dian Csobanov (Plovdiv Opera, Bulgária).

A versenysorozatot lezáró gálakoncertnek november 12-én a Pesti Vigadó ad otthont. A Budapesti Olasz Kultúrintézetben megvalósuló középdöntő és workshopok nyilvánosak, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A díjazott karmesterek a pénzjutalmon kívül fellépési lehetőségekben részesülnek. Az első helyezettnek lehetősége nyílik egy-egy koncertet vezényelni a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a genovai Carlo Felice Színházban Olaszországban, a Szentpétervári Nemzeti Színházban Oroszországban, az Estreamadura Szimfonikus Zenakarral Spanyolországban és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban is.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.