Papageno Radio
Intermezzo Liszt Ferenc születésnapján szólalt meg újra a Zeneakadémia orgonája

Liszt Ferenc születésnapján szólalt meg újra a Zeneakadémia orgonája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség.

A koncert előtt beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, aki felidézte, hogy több mint egy évszázad telt el azóta, hogy 1907. május 15-én először szólalt meg a Zeneakadémia nagytermének koncertorgonája és fél évszázad, hogy a Voit-orgona 1967-ben végleg elnémult, és mögé egy másik orgona épült.

A párizsi Notre-Dame orgonistája is kipróbálta a Zeneakadémia új hangszerét – Video

„A Voit-orgona rekonstrukciója nemcsak közös álom volt, hanem a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modernkori orgonaoktatás nemzetközi összehasonlításban is legmagasabb követelményeinek” – emelte ki a rektor. Hangsúlyozta, hogy a 800 millió forintos állami támogatásból megújult, négy manuálos, 74 regiszteres, több mint 4500 síppal rendelkező orgona megújulása miatt világszerte megnőtt az érdeklődés a tanszak iránt is, hiszen hasonló kaliberű történelmi orgonával a világon mindössze két oktatási intézmény, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és az amerikai Yale Egyetem büszkélkedhet.

„A Zeneakadémia hangszere a világ harmadik legimpozánsabb orgonája” – Galéria

A hangszer rekonstrukcióját a német Johannes Klais Orgelbau és magyarországi partnere, az Aeris Orgona Kft. végezte az egyetem orgona tanszakának tanáraiból, műszaki és gazdasági szakembereiből álló szakértői bizottság felügyelete mellett. Az orgonaszakértői feladatokat Szabó Balázs látta el Fassang László orgonaművésszel, a Zeneakadémia orgona tanszakának vezetőjével, a projekt szakmai vezetője pedig Lakatos Gergely főmérnök volt.

50 év után szólalhat meg újra a Zeneakadémia eredeti orgonája – Videó

Az orgonaavató koncerten a közönség Erkel, Liszt, Kodály, R. Strauss és Reger alkotásai mellett Szathmáry Zsigmond orgonista-zeneszerző erre az alkalomra írt szimfonikus orgonaversenye is elhangzott Ruppert István, Szabó Balázs, Pálúr János és Fassang László előadásában.

A koncertközvetítés az MTVA archívumában itt nézhető meg

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X