Papageno Radio
Intermezzo Magyar a legjobb európai tévéfilm

Magyar a legjobb európai tévéfilm

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat.

Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat, aki az M5 híradójában elmondta, nem számított ilyen fogadtatásra: zokogtak a nézőtéren. „Producerek, rendezők, írók Európából azért már sok mindent láttak, de annyira hatással volt rájuk, hogy ott így reszkettek” – hangsúlyozta.

Mint Szász Attila az M5-nek elmondta, azt tapasztalták, hogy külföldön nem nagyon ismerik ezt a történetet, Kelet-Európán belül még valamelyest ismert, de elég agyonhallgatott ez a téma. „Ezen is szerettünk volna változtatni, de az külön élmény, hogy látjuk hogy Belgiumban vagy Amerikában úgy néznek erre a történetre, hogy na erről még sosem hallottunk, erről a sötét fejezetéről a magyar történelemnek” – magyarázta a rendező.

Szász Attila az Örök téllel szeptember elején a 42. Montreali Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.

(Via MTI)

Promóció

X
X