Papageno Radio
Intermezzo 75 éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

75 éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Megalakulásának 75. évfordulóját ünnepli idén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely ez alkalomból ünnepi koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében.

A koncerten a régi és az aktív zenészek együtt álltak színpadra, a műsort Vásáry Tamás és Kovács János vezényelte. A koncerten Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya is elhangzott, amelyet 1923-ban komponált a zeneszerző, aki 20 évvel később, 1943-ban hívta életre a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát.

A háborús években és időkben vigaszt nyújtott az embereknek, békében pedig valami olyan értéket, amit senki más nem tud adni, mert ez a zenekar olyan különleges tudás birtokában van, amit csak a stúdiókban lehet megszerezni

– mondta Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti vezetője.

Elindult a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új honlapja

A zenekar a megalakulása óta eltelt 75 év alatt a zenetörténet összes korszakából merített, idén január óta pedig 20 magyar kortárs szerző művét vette fel.

A kortárs zenéért talán nincs még egy zenekar, amely ennyit tett volna, hiszen az elmúlt 75 évben talán a legtöbb kortárs magyar szerző művét szólaltatta meg – fűzte hozzá a vezető.

Az október 9-i koncerten magyar szerzők művei hangzottak el Vásáry Tamás és Kovács János dirigálásában, de közreműködött mások mellett Ránki Dezső zongoraművész is, aki Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője úgy fogalmazott:

a Rádiózenekar mindig is Magyarország egyik legkiválóbb együttese volt és a nemzetközi zenei életben is fontos szerepet tölt be, Magyarországon pedig egyedülálló tulajdonképpen az a feladat, amit ellát.

A zenekar a következő évadokban is világnagyságok vendégszereplésével készül közönségének, mások mellett Carlo Montanaro olasz karmestert is meghívták Magyarországra.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X