Papageno Radio
Intermezzo Megkezdődik a házi őrizetben tartott orosz rendező pere

Megkezdődik a házi őrizetben tartott orosz rendező pere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kirill Szerebrennyikovot és munkatársait mintegy egymilliárd forintnak megfelelő összeg sikkasztásával vádolják. A rendezőt hónapok óta házi őrizetben tartották, de ez nem akadályozta meg abban, hogy új előadásokat rendezzen. 

Jó egy éve tart az eljárás, amely mögött valódi okként a rendező Putyin-ellenessége áll, nem pedig három év állami támogatásának elsikkasztása, amivel vádolják. 2017 májusban még csak házkutatást tartottak nála, majd bevonták az útlevelét, tavaly augusztus 22-én egy szentpétervári filmforgatáson letartóztatták. A hírt akkor stuttgarti és a berlini operaházak hozták nyilvánosságra, ahol produkciók kerültek veszélybe, mert Szerebrennyikov hamarosan kezdte volna náluk a munkát.

A letartóztatás egyik következménye az volt, hogy Szerebrennyikov moszkvai lakását nem hagyhatta el, és telefont, internetet sem sem használhatott.

A legmagasabb francia kitüntetést kapta a hazájában sikkasztással vádolt orosz rendező

Zürichi Così fan tutte-rendezését úgy oldották meg, hogy ügyvédjének elküldték a próbák felvételeit, ő azt pendrive-on vitte el Szerebrennyikovnak, akinek a megjegyzéseit az ügyvéd juttatta el a közreműködőknek. Ha a vádak a rendező és munkatársai, egy producer, egy rendező és egy színházi menedzser ellen bebizonyosodnak, akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak.

(Via Klassik.com és Guardian)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X