Papageno Radio
Intermezzo Nagykanizsán mobilon zenélnek a házak

Nagykanizsán mobilon zenélnek a házak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ingyenesen letölthető, androidos telefonokra készült Zenélő házak applikáció segítségével felfedezhetjük Nagykanizsa zene- és kultúrtörténeti szempontból nevezetes épületeit. Gyalog egyelőre tíz, kerékpárral tizenöt emlékhelyet járhatunk végig.

Az ötlet a Tourinform helyi irodájának vezetőjétől származik, a fejlesztők a Pannon Egyetem nagykanizsai campusának munkatársai, a gazdag tartalom pedig a Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye című könyv szerzőjének, Kataliszt blogunk írójának, Kocsis Katalinnak köszönhető.

Blogunk olvasói – virtuálisan – már járhattak Nagykanizsán: megismerhették a Király utca 21. alatti, 1912-ben épült eklektikus stílusú földszintes polgárházat, ahol kisgyermekkorát töltötte Dános Lili (1912-2010) zongoraművész, és az Erzsébet tér 11. alatti Gutmann-házat, ahol olyan művészek jártak, mint Blaha Lujza, Wilt Mária, a kitűnő drámai szoprán, vagy Alice Barbi, a világhírű olasz mezzoszoprán.

A Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye című könyv hozzáférhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban

A séta hossza öt kilométer, a készítők erre két órát ajánlanak, a biciklis verzió szintén öt kilométer, ezzel egy óra alatt lehet végezni. Az alkalmazás magyar és angol nyelven is elérhető, a térképet hang- és zenei anyag is kiegészíti, amelyből kiderül például az, hogy az egykori színházban – a mai Medgyaszay-házban – bontogatta szárnyait Mezey Mária, és itt vetítették vidéken az első hangosfilmet, ami egy operafilm volt, és Gigli énekelt a Parasztbecsületből részleteket.

Elfelejtett énekesnők városa

(Via Kanizsa TV)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X