Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Őrizni a hazát a szívben” – Kontra Ferenc kapta az Arany János-díjat

„Őrizni a hazát a szívben” – Kontra Ferenc kapta az Arany János-díjat

Kontra Ferenc író vehette át idén az Arany János-díjat, a legjobb első verseskötetért járó Gérecz Attila-díjat pedig Dezső Kata kapta a Magyar Írószövetség dísztermében rendezett október 23-i, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvényen Budapesten.

- hirdetés -

Kontra Ferenc író kiemelkedő irodalmi munkásságáért vehette át az Arany János-díjat, amely egy Kő Pál-kisplasztikából és pénzjutalomból áll. Az elismerést az Arany János Alapítvány ítéli oda az arra érdemes alkotóknak, minden év október 23-án.

„Kontra nagyszerű versei, regényei, drámái és novellái mellett megírta Horvátország magyar irodalmának történetét. Egész életműve erről a mostohaságról, a térség reménytelen kitörési lehetőségeiről, az elvágyódásról és a menekülési kísérletekről szól.”

- hirdetés -

Tóth Erzsébet költő laudációjában hangsúlyozta, hogy Kontra Ferenc szinte minden novellájában ott van a háborús fenyegetettség, a „sehol sem otthon” érzése, de a mindig erőt adó súlyos hűségérzés is. „A feladat, amit a római katona őstől kapott: őrizni a hazát a szívben, ha már máshol nem lehet.”

Lépjünk be Arany világába! – Videó

Kontra Ferenc 1958-ban született a mai Horvátország területén található Darázson, tanulmányait Pécsen és Szegeden végezte. Volt az Új Symposion irodalmi szerkesztője, a Magyar Szó kultúra rovatának szerkesztője, majd a Kilátó című napilap irodalmi mellékletének szerkesztője is. Munkásságát számos díjjal elismerték, alkotásait német, angol, francia, lengyel, román, bolgár, horvát és szerb nyelvre is lefordították. Eddig húsz kötete jelent meg.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.