Papageno Radio
Intermezzo Szepesi Bence klarinétművészt méltatja a New York-i sajtó

Szepesi Bence klarinétművészt méltatja a New York-i sajtó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szepesi Bence, a Budafoki Dohnányi Zenekar szólamvezetője és a Budapest Saxophone Quartet művészeti vezetője szeptember 19-én debütált a New York-i Carnegie Hallban.

A koncerten, amelyre a György Ádám zongoraművész jegyezte AGP Ügynökség szervezésében került sor Weiner Leó, Brahms, Bernstein és Rossini művei hangzottak el. Szepesi Bence az esten Zhao Yangmingtian zongoraművész társaságában játszott.

New Yorkban kapott díjat Balogh Ádám fiatal zongoraművész

A koncert felütéseként Weiner Peregi Verbunkja hangzott el, mely a kritikus szerint Szepesi előadásában a lehető legalkalmasabb volt arra, hogy meghozza a közönség hangulatát, nem utolsó sorban azért, mert már ebben a darabban is megmutatkozott, hogy a játékos mennyire mestere hangszerének. Széles dinamikai skála és finom könnyedség jellemezte a leghosszabb lélegzetű frázisokat is, a zongorakíséret pedig nagyszerű lehetőséget biztosított az improvizációhoz közeli akrobatikus zenei mutatványokhoz.

A zenénél egyszerűen nincs jobb a világon. Sem más művészeti ág, sem foglalkozás, semmi. Olyan érzékekre hat – főleg közösségi szinten -, amivel az ember sehol máshol nem tud találkozni – jegyezte meg Szepesi Bence egy interjúban.

A folytatásban Brahms Esz-dúr klarinétszonátája következett, melynek őszi hangulatát szinte tökéletesen ragadta meg a szólista a klarinét hangjának melegségével. Mint a kritika megjegyezi, az összhang nyilván még nagyobb tudott volna lenni a két muzsikus között, ha a duó esetében egy összeszokott párosról lenne szó, de itt most egy ad hoc együttműködést hallhatott a közönség.

Lemezre került Vajda Gergely Klarinétszimfóniája

Mindezek ellenére a koncert hivatalos programjának záró darabjában a kamarafelállás megmutatta, hogy milyen zavartalan tud lenni közöttük a zenei együttműködés. Bernstein húszas éveinek elején komponált szonátájában briliáns, energikus mégis a lélekig hatoló előadást hallhatott a New York-i közönség.

Szepesi Bence hatalmas utat járt be a legsötétebb tónusoktól a legfényesebb hangokig.

Mint a beszámoló írja, a koncert végén a teltházas terem vastapsban tört ki, ami után a duó egy Rossini-darabbal örvendeztette meg a hallgatóságot.

(Via NYConcertreview)

Promóció

Stream és színház

X
X