Papageno Radio
Intermezzo Tánccal épülnek fel a sztrókból

Tánccal épülnek fel a sztrókból

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy angol kortárstánc-együttes vezetője olyan civilekkel dolgozik együtt, akik sztrókot kaptak. A Stroke Odysseys (Sztrókodüsszeiák) című előadásban szöveg és mozdulat egymást kiegészítve lesz jelen.

Az 1999 óta működő Rosetta Life nevű szervezetben dolgozó művészek célja az, hogy a betegség és a sérültség ne legyen stigma. Olyan közreműködőkkel hoznak létre színházi előadásokat, filmeket, táncprodukciókat vagy zenés alkotásokat, akik valamilyen betegéségtől szenvednek. A tapasztalatok azt mutatják, a próbafolyamat során a résztvevők között kialakuló összetartozás, a próbák rendszeressége, a kreatív és egyenrangú partneri viszony motiváló és terápiás hatású.

Legújabb projektjük, az öt sztrókot szenvedett résztvevő saját élményeiből, történeteiből készült Stroke Odysseys című előadás, amellyel hamarosan turnéra indulnak Nagy-Britanniában. Ezt egy jelentős kortárstánc-együttes koreográfus-rendezője készíti, és profi táncosok, zenészek is szerepelnek benne. Ben Duke szintén fontosnak tartja, hogy megváltoztassák azt, ahogyan ők maguk tekintenek betegségükre, sérültségükre, és egy új élet felé vezessék a résztvevőket. Amellett, hogy a tánccal a motorikus készségek is javulnak, a társaság és az értelmes együttlét, az előadás mint cél miatt csökken a depresszió, és megelőzhetők további egé.szségügyi problémák.

Több brit kezdeményezésről írtunk már, amelyek az életminőség javítását célozzák

– a Bournemouthi Szimfonikus Zenekar (BSO) egy programsorozatért kapta meg az Egyesült Királyság Alzheimer Társaságának demenciabarát elismerését. A projektben négy kórház és több, mint háromezer fő vett részt;

– három évvel ezelőtt indult el Nagy-Britanniában egy kezdeményezés, amelyben 33 művészeti, idősek ápolásával és egészségtudománnyal foglalkozó szervezet fogott össze, hogy minél több brit idősotthonban alakuljon kórus.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X