Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 11 milliós leütések a budapesti Zsolnay-aukción

11 milliós leütések a budapesti Zsolnay-aukción

A tavalyi átütő sikert követően a Virág Judit Galéria ismét Zsolnay-aukciót rendezett. A Budapest Kongresszusi Központban megtartott, 70 tételből álló, 68 millió forintot meghaladó összkikiáltási árról induló árverésen végül 120 millió forint feletti összleütési érték született.

- hirdetés -

A Virág Judit Galériának fontos szerepe van abban, hogy a nemzetközi rangú Zsolnay-kollekciók többsége ma már Magyarországon található, és hogy az utóbbi években Budapest lett a nemzetközi Zsolnay-kereskedelem fővárosa. A világ második Zsolnay-aukcióján a résztvevők a Nagyváradról származó, 2015-ben elhunyt Friedländer Ádám magángyűjteményének tételeire, valamint az 1956-ban Amerikába menekült, anonimitását kérő New York-i műgyűjtő kerámiáira licitálhattak.

Az egymást jól kiegészítő gyűjteményben legalább 25 nemzetközi rangú szecessziós Zsolnay-remekmű szerepelt, ami a gyűjtők és a kereskedők kiemelt figyelmét eredményezte.

- hirdetés -

Már az aukciót megelőzően hatalmas várakozás övezett egy 1899-es, pipacsokkal díszített vázát, amely végül a becsült érték felett, 11 millió forintért kelt el, akárcsak a Hold című női fejszobor, amelyért az árverés legmagasabb kikiáltási áráról, 8 millió forintról indulva végül szintén 11 millió forintért kelt el.

Az aukción szereplő remekművek jelentős része a Zsolnay-gyár által a 19. század végétől alkalmazott, akkoriban világszenzációnak számító eozines díszítési technológiájával készült.

Ezek közül is kiemelkedett egy 1902-es, zsákmányra lecsapó sas képével díszített virágtartó edény, ami 3 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 8 millió forintért talált gazdára.

Egy 1911-ben készült, Mack Lajos által formatervezett váza szintén 8 millió forintért kelt el. Az erős tüzű, pâte festésű motívumokkal díszített tárgy ritka kincsnek számít a Zsolnay-kerámiák között.

85 millióért kelt el Rippl-Rónai Pihenő Fenellája

Egy díszmadarak panorámaképével díszített váza ára 2 millió forintról indulva egészen 6,5 millió forintig emelkedett. 1 millió forint feletti kikiáltási árról indult egy Bacchus-alakkal díszített gyümölcstál, amelyért végül 2,8 millió forintot fizettek. Egy 1902-ből származó, naspolyaágon ülő paradicsommadaras, panorámaképes virágtartó edény 2 és fél millió forintról indulva végül 5,5 millió forintért kelt el.

A világ második Zsolnay-aukcióján a kerámia különlegességek összleütési értéke 120 millió forint feletti lett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!