Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 2 millió fontért kelt el Msztyiszlav Rosztropovics csellója

2 millió fontért kelt el Msztyiszlav Rosztropovics csellója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Giovanni Battista Guadagnini 18. századi olasz mester munkája az a hangszer, amin az orosz művész utolsó éveiben koncertezett, és ami most közel 2 millió angol fontért kelt el egy londoni aukción.

Az aukciós ház hivatalos oldalának közleménye szerint a mesterhangszer volt az eddigi legdrágább árverési tárgy, ami a Visnyevszkaja-Rosztropovics házaspár hagyatékából származik.

Korábban hírt adtunk róla, hogy a házaspár minden hagyatékát elárverezik: 

Kalapács alá kerülnek Msztyiszlav Rosztropovics személyes tárgyai

- hirdetés -

A cselló 1783-ban készült Torinóban Antonio Stradivari tanítványának keze alatt, majd a 2000-es években került Rosztropovicshoz. A hangszert egykor a művész párizsi otthonába szállították, aki néhány akkord után azonnal úgy döntött, hogy megvásárolja azt.

Választását többek között azzal indokolta, hogy amikor 18 évesen részt vett egy moszkvai versenyen azt hitte, hogy Guadagnini-hangszeren játszik, később azonban, mikor a ’70-es évek végén megmutatta azt egy svájci hangszerkészítőnek, kiderült, hogy az mégsem az olasz mester műhelyéből került ki. Rosztropovics ekkor határozta el, hogy egyszer szert tesz majd egy Guadagnini által készített mestercsellóra.

(Via cmn.ru)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X