Papageno Radio
Intermezzo Élő közvetítéssel ünnepli születésnapját Várdai István

Élő közvetítéssel ünnepli születésnapját Várdai István

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2020.11.12-én Várdai Istvánt élőben hallgathatjuk 35. születésnapján. A Müpában, 19:30-tól kezdődő hangversenyen a Stradivari hangszeren játszó világhírű csellista északi nemzedéktársával, Víkingur Ólafssonnal muzsikál.

Víkingur Ólafsson, „Izland Glenn Gouldja”, ahogy a Várdainál egy esztendővel idősebb zongoristát a New York Times nevezte, nem ismeretlen a csellóművész számára: felléptek már együtt külföldön (Wigmore Hall-beli koncertjük magasztaló kritikákat kapott), s Várdai és Baráti Kristóf a Kaposfestre is meghívta Ólafssont, akiről úgy tartják, egyénisége érdekes kontrasztot kínál Várdaié mellett.

Műsorukat Beethoven középső alkotói korszakának gyakran játszott A-dúr szonátája, Brahms nagyszabású e-moll szonátája, valamint Debussy és Janáček szín- és hangulatgazdag muzsikája képezi.

Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján, ide kattintva.


Várdai István csellóművész 1985. november 12-én született Pécsen. Mező László növendéke volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Bécsben pedig Reinhard Latzko irányítása alatt tökéletesítette tudását. 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-ban pedig ő maga lett a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Sahovszkaja, Schiff András és Starker János.

Fellépett New Yorkban, Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Hágában, Moszkvában, Szentpéterváron, Firenzében, Taipeiben, Tokióban és Pekingben.

Várdai István a közelmúltban írt alá szerződést a Harrison-Parrott művészügynökséggel:

Ide kapcsolódik:
Az egyik legbefolyásosabb koncertszervezővel állapodott meg Várdai István

Várdai István 2006-ban Berlinben kiérdemelte az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját, de első lett a szomszédos Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen is. Harmadik díjat nyert 2007-ben a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2008-ban első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint kiérdemelte a közönségdíjat, a Coup de Coeur Breguet-díjat és a Pierre Fournier-ről elnevezett elismerést is. Háromszor is elhozta a legjobbnak járó díjat a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyről.

Várdai István 2018 őszétől a bécsi egyetem tanszékvezetője. Beszámolónk a kinevezésről itt található:

Ide kapcsolódik:
Várdai István lesz Heinrich Schiff utódja Bécsben

2009-ben Junior Prima Díjat, 2015-ben Liszt-díjat kapott. 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének járó Prix Montblanc-t. A nemzetközi megmérettetések sorát 2014-ben a csúcson zárta a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen elért első helyezésével.

2009-ben jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev és Janáček egy-egy kompozíciója hallható. 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Camerata Schweiz közreműködésével. A Hansler Kiadónál 2013-ban megjelent lemezén Martinů, Popper, Beethoven, Paganini, Rossini és Mendelssohn variációs darabjaiból játszik. 2014-ben kiadott CD-jén a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij-műveket szólaltat meg. 2015-ben Singing Cello címmel a Hungarotonnál jelent meg CD-je.

Várdai István egyik lemezéről itt írtunk korábban:

Ide kapcsolódik:
„A cselló hangja mindenkit puhára főz"

2015-től Baráti Kristóffal együtt a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. 2016 végén egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás egy 1673-ban készült Stradivari-hangszert adományozott a művésznek.

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt 2020 októberében megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.

Ide kapcsolódik:
A Magyar Tehetség Nagykövetévé választották Várdai Istvánt

Promóció

X
X