Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 33. születésnapját ünnepli Várdai István

33. születésnapját ünnepli Várdai István

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Várdai István csellóművész 1985. november 12-én született Pécsen.

Mező László növendéke volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Bécsben pedig Reinhard Latzko irányítása alatt tökéletesítette tudását. 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-ban pedig ő maga lett a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Sahovszkaja, Schiff András és Starker János.

Fellépett New Yorkban, Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Hágában, Moszkvában, Szentpéterváron, Firenzében, Taipeiben, Tokióban és Pekingben.

Várdai István a közelmúltban írt alá szerződést a Harrison-Parrott művészügynökséggel:

Az egyik legbefolyásosabb koncertszervezővel állapodott meg Várdai István

Várdai István 2006-ban Berlinben kiérdemelte az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját, de első lett a szomszédos Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen is. Harmadik díjat nyert 2007-ben a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2008-ban első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint kiérdemelte a közönségdíjat, a Coup de Coeur Breguet-díjat és a Pierre Fournier-ről elnevezett elismerést is. Háromszor is elhozta a legjobbnak járó díjat a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyről.

Várdai István 2018 őszétől a bécsi egyetem tanszékvezetője. Beszámolónk a kinevezésről itt található:

Várdai István lesz Heinrich Schiff utódja Bécsben

2009-ben Junior Prima Díjat, 2015-ben Liszt-díjat kapott. 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének járó Prix Montblanc-t. A nemzetközi megmérettetések sorát 2014-ben a csúcson zárta a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen elért első helyezésével.

2009-ben jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev és Janáček egy-egy kompozíciója hallható. 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Camerata Schweiz közreműködésével. A Hansler Kiadónál 2013-ban megjelent lemezén Martinů, Popper, Beethoven, Paganini, Rossini és Mendelssohn variációs darabjaiból játszik. 2014-ben kiadott CD-jén a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij-műveket szólaltat meg. 2015-ben Singing Cello címmel a Hungarotonnál jelent meg CD-je.

Várdai István egyik legutolsó lemezéről itt írtunk korábban:

„A cselló hangja mindenkit puhára főz”

2015-től Baráti Kristóffal együtt a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. 2016 végén egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás egy 1673-ban készült Stradivari-hangszert adományozott a művésznek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X