Papageno Radio
Intermezzo A 3D-s nyomtatás elterjedése növelheti a hangszerek iránti érdeklődést?

A 3D-s nyomtatás elterjedése növelheti a hangszerek iránti érdeklődést?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Ottawai Szimfonikus Zenekar legújabb sztárjai a hangszerek. Na, jó, ez azért túlzás. Az viszont tény, hogy a nemrégiben használatba vett hegedűknek és brácsáknak csodájára jár a világ, azok ugyanis 3D nyomtatóval, műanyagból készültek.

A tervezők fából készült hangszereket használtak modellként és másfél évet töltöttek az új konstrukciók finomhangolásával. Alain Trudel szerint elsősorban a kísérletezés, az innováció motiválta őket.

„Szerettünk volna belepillantani a ránk váró jövőbe” – indokolt a szimfonikusok zenei igazgatója.

A zenekar szólistája, Mary-Beth Brown szerint a 3D-s nyomtatás tömegessé válása a hangszerek iránti érdeklődés növekedését is magával hozhatja.

A világ első 3D nyomtatóval készült díszlete

Annál is inkább, mert az interneten már most is számos segédanyag érhető el a hangszeres leckékhez, a különféle videotelefonoknak köszönhetően pedig élő összeköttetésben lehetünk zenetanárunkkal, még akkor is, ha ő épp a világ túlsó felén lép fel.

„A 3D nyomtatás szerintem több emberhez és még több helyre juthat el a zene” – lelkesedett Mary-Beth Brown.  Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a műanyag változatok teljes egészébe azért sosem fognak helyettesíteni egy fából készült mesterhangszert.

(Via CTV)

Promóció

X
X