Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 70 éves Hőna Gusztáv, harsonaművész

70 éves Hőna Gusztáv, harsonaművész

Hőna Gusztáv Liszt-díjas harsonaművész, a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny alapítója 1948. november 10-én született Budapesten.

- hirdetés -

Zenei tanulmányait 1961-ben kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol diplomáit 1971-ben és 1973-ban szerezte. Ezt követően 1978-79 az amerikai Florida State Universityn tanult ösztöndíjjal.

- hirdetés -

1972-től a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának tagja. Két kamarazenei csoportot is alapított. 1974-ben a Modern Rézfúvós Együttest és 1983-ban a Hőna Harsona Quartetet. Mindkét együttessel jelentős külföldi és hazai sikereket értek el. Az Anconai Nemzetközi Rézfúvós Versenyen a Modern Rézfúvós Együttes abszolút első díjat nyert.

Hőna Gusztáv számos magyar kortárs zeneszerző ihletője és előadója. Darabot írt és ajánlott számára:

Jereb Ervin (Monográfia), Dubrovay László (Solo Nr. 2.), Székely Endre (Rapszódia harsonára és ütőkre), Sári József (Ananta), valamint Hidas Frigyes (Concerto; Kettősverseny tenor és basszusharsonára; Születésnapi Concerto).

A Rádióban alkalma volt felvételeket készíteni a nemzetközi és hazai harsonairodalomból így rögzítette többek között Johann Georg Albrechtsberger: Harsonaverseny; Frank Martin: Ballade; Darius Milhaud: Concertino d’hiver harsonára és vonószenekarra; Enst Bloch: Szimfónia harsonára és zenekarra; Paul Creston: Fantázia harsonára és zenekarra című műveit.

Nevéhez fűződik a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny létrehozása:

Brit győzelem a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyén

A harsonás 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában. 1992-ben hazai és külföldi tevékenységéért a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Liszt-díjat kapott.

Az Artisjus Zenei Alapítvány díját ugyanezen munkásságáért két ízben is elnyerte (1992, 2002). 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2010-ben az International Trombone Association (ITA) életműdíjjal tüntette ki. 2013-ban Bartók-Pásztory díjat kapott. 2015 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának levelező tagja.

(Via BMC, Zeneakadémia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!