Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 9 milliárdot fizettek Monet tavirózsás képéért New Yorkban

9 milliárdot fizettek Monet tavirózsás képéért New Yorkban

Claude Monet Le bassin aux nymphéas (Tavirózsás medence) című képe volt a Christie’s impresszionista és modern festészeti aukciójának sztárja. A festmény 31,8 millió dollárért, azaz 9 milliárd forintos áron kelt el vasárnap New Yorkban.

- hirdetés -

A vasárnapi árverésen a vásárlók 61 kikiáltási tételre licitálhattak, ezek közül 51 kelt el, ami 85 százalékos eladási arányt jelent. Az eladatlan alkotások többsége is jelentős mű volt: mások mellett egy Van Gogh és egy Picasso sem talált gazdára.

Max Carter, a Christie’s impresszionista és modern művészeti részlegének igazgatóhelyettese ugyanakkor úgy értékelte: a vásárlók érdeklődése töretlen, úgyhogy rövid időn belül ezek a képek is el fognak kelni.

- hirdetés -

Kicsit mást mutat az, hogy az aukció teljes bevétele 279,2 millió dollár (80 milliárd forint) volt, amely a tavalyi impresszionista és modern árverésen elért bevételnek éppen a fele. Szakértők szerint a visszaesés egy piaci korrekciót jelez.

Először kerül Bécsben aukcióra Caravaggio női követőjének festménye

Monet 1919-ben festett Le bassin aux nymphéas című képét egy ázsiai vásárló szerezte meg 31,8 millió dollárért. A francia impresszionista mester két további műve ugyancsak az előzetes becslés szerinti áron kelt el, előbbi 16 millió dollárért (4,6 milliárd forintért), utóbbiért pedig 15,5 millió dollárt (4,4 milliárd forintot) fizettek.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.