Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hallgassa meg a művet, amelynek előadása egykor Lully halálát okozta

Hallgassa meg a művet, amelynek előadása egykor Lully halálát okozta

Elismerésre méltó az a tudatosság és igényesség, amellyel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara programjait az együttes menedzsmentje kialakítja. A zenekar Kovács János vezényelte novemberi 8-i estje ennek a koncepciózus gondolkodásnak újabb szép példája.

- hirdetés -

Francia imák címmel a Rádiózenekar két Te Deumot állít egymás mellé: a barokk Jean-Baptiste Lully és a romantikus Hector Berlioz művét. A Te Deum a katolikus liturgia dicsőítő éneke, hangvételét és tartalmát magasztalás és ujjongás jellemzi. Ennek megfelelően a két most felhangzó megzenésítés is a rendkívüli hangzásigény és a pompa jegyében fogant.

75 éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

- hirdetés -

Igaz ez Lully 1677-ben keletkezett műve esetében is, de a monumentális hangzásarányok különösen Berlioz 1849-ben született Te Deumát jellemzik – utóbbi megszólaltatásában az öt énekes szólista: Fekete Attila, Szili Gabriella, Szigetvári Dávid, Gál József, Tomáš Šelc, az orgonán közreműködő Dinyés Soma, valamint a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa mellett még öt további vendégénekkar közreműködik, köztük a Kodály Kórus Debrecen, a Honvéd Férfikar, a Bolgár Nemzeti Rádió Gyermekkara, az Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkara és a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara.

„Nyitott, problémaérzékeny fiatalokat nevelünk”

Olyan hangzást élvezhetünk majd Berlioz Te Deumában, amelyről elmondhatjuk: többek közt éppen azért épült meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, hogy ilyen művek méltó helyszínen szólalhassanak meg!

Walter Judit lesz a Magyar Rádió Gyermekkórusának új vezető karnagya

A Lully-műhöz kapcsolódó szomorú életrajzi tény, hogy a darab keletkezése után egy évtizeddel a zeneszerző e műve előadásakor okozott hosszú vezénylő pálcájával olyan sebet a lábfején, mely elüszkösödve halálához vezetett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.