Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Amit lassú tempóban el lehet játszani, az gyorsan is menni fog?

Amit lassú tempóban el lehet játszani, az gyorsan is menni fog?

Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet… Kritikát megfogalmazni sehogy sem könnyű, még szakavatottként sem, azonban vannak olyan esetek, amelyek szinte maguk kiáltanak a könyörtelenül őszinte bírálatért. Így nem kerülhette el a BBC egyik műsorában magát a világ legfürgébb hegedűsének tituláló Ben Lee sem két fiatal klasszikus zenész leplezetlen negatív kritikáját, melynek alapjait részletesen is kifejti az ausztrál Twoset violin csapata.

- hirdetés -

A Twoset violin két játékosa, Brett Yang és Eddy Chen nem csak hangszertudásukkal hívták fel magukra a figyelmet: ők azok a zenészek, akik –  kollegialitás ide vagy oda – nem félnek megfogalmazni éles kritikát kortársaikról sem, ha az jogos. Észrevételeiket azért igyekeznek elegáns humorba ágyazva a világ elé tárni, a kíméletesség, az udvariasság vagy a megbocsájtás azonban nem igazán szerepel a szótárukban. Ennek egyszerű okára azonnal rájöhetünk, ha megnyitjuk a duó honlapját, amely rögtön az első oldalon szembesíti a zenészeket azzal, amitől általában a leginkább szenvednek, a közönségben helyet foglalókat pedig azzal, hogy a muzsikus lét bizony komoly pszichológiai nyomás alá helyez.

- hirdetés -

Irány gyakorolni!

A Brett és Eddy által 2014-ben alapított ausztrál duó először azokkal a videókkal került a közösségi média érdeklődésének központjába, amelyeken humorosan, de fájdalmas precízitással ábrázolják a klasszikus zenész létet. A tökéletlenséget, azaz a tanulás során elkövetett apró ballépéseket is szellemesen, megbocsátható gyengeségként mutatják be, mellyel világszerte inspirálják a fiatal zenészeket – bejegyzéseik szinte hihetetlenül gyorsan elérték a kétszázmilliós nézettséget. Tevékenységük által olyan hírességekkel is együttműködhettek, mint Lang Lang vagy Makszim Vengerov. Fiatalként máris az az álmuk, hogy a klasszikus zenét minél több embernek adják át és inspirálják az utánuk jövő következő generációt.

A joggal kipécézett önjelölt BBC-sztár, Ben Lee azzal próbálta meghódítani a laikusokat, hogy másodpercenként képes 15 hangot lejátszani hangszerén, ezzel pedig a világ legvirtuózabb hegedűseként lépett a közönség elé… vagy inkább lépett volna, hiszen Brett és Eddy azonnal leleplezte a csillámporos kacsát…

The World's FASTEST (and most INACCURATE) VIOLINIST!

The World's FASTEST (and most INACCURATE) VIOLINIST!

Közzétette: Twoset Violin – 2018. szeptember 16., vasárnap

A legvirtuózabb hegedűsnek és művészetének szentelt kritikai videójában az ausztrál páros rögtön kiszúrta a játékos meghatónak szánt történetét csuklóbalesetéről, melynek különleges képességeit tulajdonítja. A kritikusok azt az öthúros, formatervezett elektromos hegedűt is alaposan megvizsgálták, melyen Ben bemutatt tudását. A bírálat tehát nem csak a játékra, de a választott hangszerre is kiterjed, melyről úgy gondolja a két fiatal, hogy nem is sorolható valójában a hangszer kategóriába, illetve hogy alapvetően csalás, hiszen teljesen másképp működik, mint egy klasszikus, kézzel megmunklált instrumentum. (Egy ilyen darab egyébként is sokat elárul gazdájáról – a szerk.)

A klasszikus zene több, mint egyszerű virtuóz játék!

A kritika esszenciájaként ebben mindenképp igazat adhatunk a duónak. És hogy mi értelme van őrült tempróban nyiszitelni, ha egyetlen jó hang sem hallatszik ki a hangmasszából, és miért nem állja meg a helyét az állítás, miszerint mindent el lehet játszani gyorsan is? Talán nem kell megmagyarázni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X