Amit lassú tempóban el lehet játszani, az gyorsan is menni fog?

Twoset Violin - forrás: facebook.com/TwoSetViolin/

Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet… Kritikát megfogalmazni sehogy sem könnyű, még szakavatottként sem, azonban vannak olyan esetek, amelyek szinte maguk kiáltanak a könyörtelenül őszinte bírálatért. Így nem kerülhette el a BBC egyik műsorában magát a világ legfürgébb hegedűsének tituláló Ben Lee sem két fiatal klasszikus zenész leplezetlen negatív kritikáját, melynek alapjait részletesen is kifejti az ausztrál Twoset violin csapata.

A Twoset violin két játékosa, Brett Yang és Eddy Chen nem csak hangszertudásukkal hívták fel magukra a figyelmet: ők azok a zenészek, akik –  kollegialitás ide vagy oda – nem félnek megfogalmazni éles kritikát kortársaikról sem, ha az jogos. Észrevételeiket azért igyekeznek elegáns humorba ágyazva a világ elé tárni, a kíméletesség, az udvariasság vagy a megbocsájtás azonban nem igazán szerepel a szótárukban. Ennek egyszerű okára azonnal rájöhetünk, ha megnyitjuk a duó honlapját, amely rögtön az első oldalon szembesíti a zenészeket azzal, amitől általában a leginkább szenvednek, a közönségben helyet foglalókat pedig azzal, hogy a muzsikus lét bizony komoly pszichológiai nyomás alá helyez.

Irány gyakorolni!

A Brett és Eddy által 2014-ben alapított ausztrál duó először azokkal a videókkal került a közösségi média érdeklődésének központjába, amelyeken humorosan, de fájdalmas precízitással ábrázolják a klasszikus zenész létet. A tökéletlenséget, azaz a tanulás során elkövetett apró ballépéseket is szellemesen, megbocsátható gyengeségként mutatják be, mellyel világszerte inspirálják a fiatal zenészeket – bejegyzéseik szinte hihetetlenül gyorsan elérték a kétszázmilliós nézettséget. Tevékenységük által olyan hírességekkel is együttműködhettek, mint Lang Lang vagy Makszim Vengerov. Fiatalként máris az az álmuk, hogy a klasszikus zenét minél több embernek adják át és inspirálják az utánuk jövő következő generációt.

A joggal kipécézett önjelölt BBC-sztár, Ben Lee azzal próbálta meghódítani a laikusokat, hogy másodpercenként képes 15 hangot lejátszani hangszerén, ezzel pedig a világ legvirtuózabb hegedűseként lépett a közönség elé… vagy inkább lépett volna, hiszen Brett és Eddy azonnal leleplezte a csillámporos kacsát…

The World's FASTEST (and most INACCURATE) VIOLINIST!

The World's FASTEST (and most INACCURATE) VIOLINIST!

Közzétette: Twoset Violin – 2018. szeptember 16., vasárnap

A legvirtuózabb hegedűsnek és művészetének szentelt kritikai videójában az ausztrál páros rögtön kiszúrta a játékos meghatónak szánt történetét csuklóbalesetéről, melynek különleges képességeit tulajdonítja. A kritikusok azt az öthúros, formatervezett elektromos hegedűt is alaposan megvizsgálták, melyen Ben bemutatt tudását. A bírálat tehát nem csak a játékra, de a választott hangszerre is kiterjed, melyről úgy gondolja a két fiatal, hogy nem is sorolható valójában a hangszer kategóriába, illetve hogy alapvetően csalás, hiszen teljesen másképp működik, mint egy klasszikus, kézzel megmunklált instrumentum. (Egy ilyen darab egyébként is sokat elárul gazdájáról – a szerk.)

A klasszikus zene több, mint egyszerű virtuóz játék!

A kritika esszenciájaként ebben mindenképp igazat adhatunk a duónak. És hogy mi értelme van őrült tempróban nyiszitelni, ha egyetlen jó hang sem hallatszik ki a hangmasszából, és miért nem állja meg a helyét az állítás, miszerint mindent el lehet játszani gyorsan is? Talán nem kell megmagyarázni.