Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Az észt jazz legnevesebb képviselői lépnek fel az Opus Jazz Clubban

Az észt jazz legnevesebb képviselői lépnek fel az Opus Jazz Clubban

Két észt jazzformáció, a Peedu Kass Momentum és a Tormis Quartet ad koncertet november 29-én és 30-én az Opus Jazz Clubban. A program az Észt Köztársaság kikiáltásának századik évfordulója alkalmából valósul meg, a Magyarországi Észt Intézet szervezésében.

- hirdetés -

November 29-én fellépő Peedu Kass Momentum tiszta hangzásáról, izgalmas ritmusairól és lendületes színpadi előadásáról ismert zenekar. A kortárs jazz műfaját képviselő együttest az európai hírű, igen termékeny muzsikus, Peedu Kass nagybőgős vezeti.

A Momentum volt az első észt zenekar, amely felléphetett a legnagyobb európai jazz szakvásár, a brémai Jazzahead showcase-színpadán 2015-ben.

- hirdetés -

A csapat zongoristája a virtuóz Kristjan Randalu, aki korábban játszott együtt Ben Monderrel, Ari Hoeniggel, Dhafer Yousseffel vagy Nils Petter Molvaerral is. A dobos Toomas Rull termékeny dalszerző is, széles körben keresett muzsikus, aki több mint száz album felvételénél működött már közre. A Momentum első lemeze 2016-ban jelent meg. Budapesten elsősorban friss, idei albumukról játszanak.

Peedu Kass Momentum

November 30-án pénteken a Tormis Quartetet hallhatja a közönség az Opus színpadán. A tavaly elhunyt Veljo Tormis észt komponista a 20. század egyik legfontosabb európai kórusmű-zeneszerzőjének számít. Többségében észt népdalokra építkező műveit az Opusban már többször sikerrel mutatta be Kadri Voorand énekesnő, aki már fiatal korától fogva ismerte és énekelte Veljo Tormis darabjait különféle kórusok tagjaként. Hozzá hasonlóan Jaak Sooäär gitáros is régóta közeli kapcsolatot ápol e művekkel. 2015-ben a Tormis 85. születésnapját ünneplő események részeként a tallinni Jazzkaar fesztivál felkérésére Voorand és Sooäär Liisi Koikson énekesnővel és Paul Daniel gitárossal különleges koncertprogramot állított össze, amelyben Tormis műveit a jazz kontextusába helyezve szólaltatták meg.

A sikereknek köszönhetően a négy zenész úgy döntött, folytatja a közös munkát. Azóta Észtország szinte valamennyi folk és jazz fesztiválján megfordultak, de szerepeltek az Egyesült Királyságban, Izraelben, Németországban és Finnországban is. A kvartett első albuma idén nyáron jelent meg Tormisele – Hommage to Veljo Tormis címmel.

Tematikus blogunkban megismerkedhet a Baltikum legérdekesebb kulturáis eseményeivel, valamint a térség leghíresebb előadóival.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.