Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bár nem volt ott, mégis Szerebrennyikovról szólt az Európai Színházi Díj átadója

Bár nem volt ott, mégis Szerebrennyikovról szólt az Európai Színházi Díj átadója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén 17. alkalommal adták át az Európai Színházi Díjat. A november 17-i díjátadóra Szentpéterváron került sor, a ceremónián több kitüntetett is kiállt a sikkasztás vádjával letartóztatott, házi őrizetben tartott, és nemrégiben bíróság elé vitt Putyin-ellenes rendező, Kirill Szerebrennyikov mellett.

Az ötnapos szentpétervári eseménysorozat alatt a friss díjazottak mellett korábbi kitüntetettek,
a magyarországon is több alkalommal vendégszerepelt Lev Dogyin és Andrej Mogucsij munkáit is láthatta
a közönség, az elismerésben részesült alkotókat pedig panelbeszélgetések keretében ismerhette meg.

Az egyik legrangosabb színházművészeti kitüntetést, Európai Színházi Díjat először 1986-ban adták át, azóta olyan alkotókat ismertek el vele, mint Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Giorgio Strehlet, Heiner Müller, Robert Wilson, Luca Ronconi, Pina Bausch, Lev Dogyin, Michel Piccoli, Harold Pinter, Robert Lepage, Peter Zadek, Patrice Chéreau, Krystian Lupa, Peter Stein, Mats Ek, Isabelle Hupert és Jeremy Irons. Idén Valerij Fokint tüntette ki a zsűri. Különdíjjal ismerték el Núria Espert spanyol színésznőt.

Mindeközben a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerése is gazdára talált:

A 95 éves Ida Vitale uruguayi költő nyerte a spanyol Cervantes-díjat

- hirdetés -

A Színházi valóságért elnevezésű díj rövidebb hagyományú, 2018-ban 15. alkalommal adták át az elismerést, amelynek korábbi kitüntetettjei között Nagy József, Schilling Árpád és Bodó Viktor is megtalálható. Ezt a díjat 2017-ben megkapta Kirill Szerebrennyikov, aki a házi őrizet miatt nem tudott ott lenni római eseményen. Az idei kitüntetettek: Sidi Larbi Cherkaoui, a Cirkus Cirkör, a Cirkus Cirkör, Jan Klata, Milo Rau és Tiago Rodrigues.

A Kirill Szerebrennyikovot illető vádakat ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen.

Jan Klata és Tiago Rodrigues a díj átvételekor megfogalmazták szolidaritásukat Szerebrennyikovval, utóbbi színész-rendező arról is beszélt, mennyire fontos ez a díj, a színház és a kultúra az éledő szélsőségekkel teli Európában. Milo Rau nem tudott jelen lenni a díjátadón, mert ezúttal sem kapott orosz vízumot, aminek oka valószínűsíthetően a The Moscow Trials című előadás, amelyet az orosz fővárosban készített, és a Pussy Riot elítélését követően a megelőző évek kultúrharcát tematizálta. Levelében, melyet Georges Banu olvasott fel, szintén kiállt Szerebrennyikov mellett, és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalás megnyugtató véget ér. A Valerij Fokint laudáló Lev Dogyin szintén csatlakozott ehhez.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X