Papageno Radio
Intermezzo Bartók-mozit is támogat a Filmalap

Bartók-mozit is támogat a Filmalap

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Nemzeti Filmalap által felkért szakmai zsűri kiválasztotta az augusztusban meghirdetett történelmi játékfilmterv program tizennégy nyertesét. Túl sok konkrétumot a címek alapján nem tudhatunk meg, az viszont valószínű, hogy mindenféle fegyverek ropognak majd a vásznon.

„A szakmai zsűri által kiválasztott filmtervek a magyar történelem nagy pillanatainak, dicső és vérzivataros korszakainak emberi történeteit tartalmazzák. Olyan történetek forgatókönyv-fejlesztése indulhat el, amelyek segítségével a nézők átélhetik, hogy hogyan éltek, gondolkodtak és viselkedtek eleink. Azok a történelmi alakok és hétköznapi emberek, akiknek életébe, sorsába e történetek segítségével betekinthetünk, példaként állhatnak előttünk.

Bátorságukra, tetteikre, kitartásukra büszkék lehetünk, velük sírhatunk és nevethetünk, velük szorulhat ökölbe a kezünk, értük szorítunk, őket zárjuk majd a szívünkbe. Reméljük, sokakat látunk majd közülük életre kelni a vásznon” – nyilatkozta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

Augusztus 15. és szeptember 15. között összesen 404 filmterv érkezett a történelmi filmes programra. A kezdeményezés célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításának támogatása volt, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem sorsfordító pillanatait és alakjait.

Felújítva, újra a mozikba kerül a Hannibál tanár úr és A tanú

A részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A Filmalap olyanok jelentkezését is várta, akik tehetséget éreztek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Félmillió eurós uniós támogatásból készül Enyedi Ildikó Füst Milán-adaptációja

A győztes filmtervek címeit – a Bartókot kivéve – nehéz konkrét személyekhez, eseményekhez vagy akár történelmi korszakhoz kötnünk. Az jól látszik mindenesetre, hogy fegyvercsörgésre és harcokra számíthatunk a vásznon. Minden mennyiségben. (Bár éppen ez volt, ugye, a cél.) A győztes pályázók és terveik címének listája:

Horváth Áron: Bartók
Fazekas Máté: Erdélyi menyegző
Tallián Mariann: Feleségek felesége
Bergendy Péter – Hellebrandt Gábor – Szabó Róbert Csaba: Hadilányok
Vészits Andrea: A halhatatlan kapitány
Csáji László Koppány: Kezdetek és végzetek
Cs. Nagy Sándor: Láthatatlanok
Szigel Gábor: A magyar tenger kalózai
Fülöp Péter: Paripa
Tősér Ádám: Partvonalon
Móray Gábor: Rabló és pandúr
Rainer-Micsinyei Nóra – Horváth János Antal: Ránk szakad az ég
Szabó Pálma: Rosseb bakák
Baráth Katalin: Vesztegzár.

A program szakmai zsűrijében Csorba László és Oborni Teréz történész, valamint Jakab Juli, Köbli Norbert, Lengyel Balázs, Lovas Balázs és Maruszki Balázs forgatókönyvírók döntöttek a pályázatokról.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek.

(Via MNF)

Promóció

X
X