Papageno Radio
- hirdetés -
Színház BERGMAN 100 – rendhagyó dokumentumfilm az Európai Moziéjszakán

BERGMAN 100 – rendhagyó dokumentumfilm az Európai Moziéjszakán

December 4-én este 8 órakor kezdődik a Toldi moziban a BERGMAN 100 című film könyvbemutatóval egybekötött vetítése. Az ingyenes eseményre 2018. november 29-től, a Toldi mozi pénztárában igényelhetők jegyek.

- hirdetés -

Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor egy olyan intenzív időszak kezdődött Bergman művészetében, amely során egymást követően születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: A hetedik pecsét, A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként emlegetett Tükör által homályosan, az Úrvacsora és A csend.

- hirdetés -

BERGMAN 100 / hivatalos előzetes (12) from ELF Pictures on Vimeo.

A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó. A BERGMAN 100-at Európai Filmdíjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Az Oláh Vilmos hegedűművészről szóló dokumentumfilm számos elismerésben részesült:

6 Emmy-díjat söpört be a The Violin Alone

A filmmel egy időben egy, a svéd rendező munkássága előtt tisztelgő, BERGMAN 100 című tanulmánykötet is készült. A könyv arra törekszik, hogy több nézőpontból mutassa be és értelmezze a 20. század egyik legnagyobb hatású, egyetemes érvényű és páratlanul termékeny életművét.

A vetítést követően Gelencsér Gábor és Murai András szerkesztők beszélgetnek Bergman magyarországi recepciójáról a film és a kötet tükrében. Moderátor: Darida Veronika.

További részletek az esemény Facebook-oldalán. A film hivatalos premierdátuma: december 6.

A Bergman Zenéje című projekt zenei nézőpontból mutatja be a svéd géniusz filmjeinek komplex univerzumát. Az első, december 9-i, Álarcok című koncerten olyan jelenetekben megszólaló zenékből válogatnak, amelyekben a kapcsolódásra képtelen szereplők elfedik problémáikat, valódi énjüket.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.