Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Csak tréfa volt, hogy megtaláltak egy hat éve ellopott Picasso-festményt

Csak tréfa volt, hogy megtaláltak egy hat éve ellopott Picasso-festményt

A holland NOS televízió közleménye szerint álhír lehet, hogy felbukkant egy hat éve ellopott Picasso-festmény: a kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint tréfa áldozata lett.

- hirdetés -

A News.ro hírügynökség november 18-i jelentése szerint Mira Feticu román származású holland írónő november 17-én Hollandia bukaresti nagykövetségére vitte be a Picassónak tulajdonított alkotást.

Értékes festményt találtak elásva Romániában

- hirdetés -

Feticu 2015-ben a rotterdami műkincslopásból merített ihletet Tascha című regényének megírásához.

Román betörők 2017 októberében hatoltak be a rotterdami Műcsarnokba (Kunsthal), ahonnan hét nagy értékű festményt vágtak ki a képkeretből, és vittek magukkal. A festmények – Picasso, Matisse, Monet és Gauguin alkotásai – közel 18 millió euróra (5,8 milliárd forintra) voltak biztosítva.

Állítása szerint tíz nappal ezelőtt névtelen román nyelvű levelet kapott, melyben a levélíró megjelölte az elásott műkincs helyét. A levélről azonnal értesítette azt a holland nyomozót, akivel együttműködött a regénye megírásakor. Ezután indult el egy holland állampolgárral a megjelölt helyre, ahol egy kő alá rejtve, műanyag fóliába becsomagolva találta meg a képet tartalmazó csomagot.

A News.ro hírügynökség képet is közölt az írónőről, amint kezében tartja a keretéből kivágott festményt és a reprodukciót, amely alapján azonosította a művet.

– forrás: news.ro

A műalkotást a nagykövetség átadta a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT).

Az írónő azonban ezután kapott egy emailt, amiben elmagyarázták neki, hogy

a levél a True Copy (Valódi másolat) elnevezésű projekt része volt, melyet Geert Jan Jansen megrögzött holland képhamisító ihletett. Jansen hamisítványai 1994-es lefüleléséig elárasztották Európa és a világ műgyűjteményeit.

Mira Feticu november 18-án este azt mondta a tévében, hogy két belga filmrendező performanszának dőlt be gyanútlanul – idézte a The Guardian online kiadása. A két belga rendező, Bart Baele és Yves Degryse weboldalukon azt írták, az előző néhány hónapban készítették elő a performanszt. Produkciós cégük azonban jelenleg nem szeretné kommentálni a történeteket, mivel először az írónővel akarnak beszélni – a részleteket néhány napon belül tudatják közleményben.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.