Papageno Radio
Intermezzo Edward Hopper százmillió dolláros kínai gyorskajája

Edward Hopper százmillió dolláros kínai gyorskajája

Az amerikai festő, Edward Hopper Chop Suey című festménye közel 92 millió dollárért (26,3 milliárd forint) kelt el a Christie’s aukciósház licitjén, ezzel a festő legdrágábban elárverezett műve lett.

Az 1929-ben készült, legendássá vált alkotás egy kínai étterem asztalánál beszélgető nőket ábrázol. A két hölgy egy napsütötte, fehér asztalnál beszélget, és nagyon hasonló fejfedőt viselnek. Egyes művészettörténészek szerint egymás tükörképei, „doppelgängerei” ők, a festmény feszültségét pedig éppen az adja, hogy az egyiküknek nem látni az arcát.

Hogy mire képesek Hopper látszólag fáradt és ártalmatlannak tűnő figurái, arról Milorad Krstićnek egészen elképesztő elmélete van a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmben.

Milorad Krstić: „A Ruben Brandtra elsősorban audiovizuális szimfóniaként gondolok”

Hopper árverési rekordját eddig a East Wind Over Weehawken című kép tartotta, amely 2013-ban, 40,4 millió dollárért cserélt gazdát.

Edward Hopper (1882–1967) egyébként a modern amerikai élet ábrázolásával vált világhírűvé. Chop Suey című festményét mindössze 180 ezer dollárért vásárolta meg 1973-ban az a Barney Ebsworth üzletember és műgyűjtő, aki idén áprilisban halt meg, és akinek 91 modern amerikai festményből álló hagyatékát a Christie’s bocsátotta árverésre.

Az Ebsworth-kollekció az aukciósház méltatása szerint „az amerikai művészet 20. századi felemelkedését reprezentálja” a kubizmustól a tisztán absztrakt ábrázolásig.

A gyűjtemény része volt Willem de Kooning műve, a Woman as Landscape is, melyért 68,9 millió dollárt adott a győztes licitáló, ezzel a holland származású művész eddigi rekordja is megdőlt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X