Papageno Radio
Intermezzo Edward Hopper százmillió dolláros kínai gyorskajája

Edward Hopper százmillió dolláros kínai gyorskajája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az amerikai festő, Edward Hopper Chop Suey című festménye közel 92 millió dollárért (26,3 milliárd forint) kelt el a Christie’s aukciósház licitjén, ezzel a festő legdrágábban elárverezett műve lett.

Az 1929-ben készült, legendássá vált alkotás egy kínai étterem asztalánál beszélgető nőket ábrázol. A két hölgy egy napsütötte, fehér asztalnál beszélget, és nagyon hasonló fejfedőt viselnek. Egyes művészettörténészek szerint egymás tükörképei, „doppelgängerei” ők, a festmény feszültségét pedig éppen az adja, hogy az egyiküknek nem látni az arcát.

Hogy mire képesek Hopper látszólag fáradt és ártalmatlannak tűnő figurái, arról Milorad Krstićnek egészen elképesztő elmélete van a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmben.

Milorad Krstić: „A Ruben Brandtra elsősorban audiovizuális szimfóniaként gondolok”

Hopper árverési rekordját eddig a East Wind Over Weehawken című kép tartotta, amely 2013-ban, 40,4 millió dollárért cserélt gazdát.

Edward Hopper (1882–1967) egyébként a modern amerikai élet ábrázolásával vált világhírűvé. Chop Suey című festményét mindössze 180 ezer dollárért vásárolta meg 1973-ban az a Barney Ebsworth üzletember és műgyűjtő, aki idén áprilisban halt meg, és akinek 91 modern amerikai festményből álló hagyatékát a Christie’s bocsátotta árverésre.

Az Ebsworth-kollekció az aukciósház méltatása szerint „az amerikai művészet 20. századi felemelkedését reprezentálja” a kubizmustól a tisztán absztrakt ábrázolásig.

A gyűjtemény része volt Willem de Kooning műve, a Woman as Landscape is, melyért 68,9 millió dollárt adott a győztes licitáló, ezzel a holland származású művész eddigi rekordja is megdőlt.

Promóció

Stream és színház

X
X