Papageno Radio
Intermezzo Fejérvári Zoltánnal indul a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák-Beethoven-sorozata

Fejérvári Zoltánnal indul a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák-Beethoven-sorozata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fischer Iván sokszor tanúságot tett már arról, hogy mélyebben és erősebben érdeklődik Antonín Dvořák zenéje iránt, mint karmester-pályatársainak legtöbbje. A Budapesti Fesztiválzenekar november végi koncertjén a zeneszerző két ritkán hallható műve (cisz-moll legenda, op. 59/6; 6. szimfónia, op. 60) mellett egy népszerű Szláv tánc is elhangzik (No. 5, op. 46/5), sőt a Fesztiválzenekar, mint azt az utóbbi években már többször tapasztalhattuk, a szimfonikus együttesek sorában a világon egyedülálló módon, kórussá is átlényegül, hogy megszólaltassa az Elhagyatva (op. 29/4) című vegyes kari művet.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Kodály hazájában nem is lehetne szebben hitet tenni az éneklés mindennél fontosabb kulturális és léleknemesítő funkciójáról, mint úgy, hogy egy zenekar tagjai pár percre leteszik hangszereiket, és a torkukban lévő, legsajátabb instrumentumukat szólaltatják meg!

Cigány muzsikusokkal együtt kápráztatta el Európát a Fesztiválzenekar

Nemcsak Dvořáké ez a műsor: Fischer Iván találkát szervezett a nagy cseh zeneszerző és a nagy bécsi klasszikus között, műsorra tűzve Beethoven C-dúr zongoraversenyét (op. 15). A versenymű szólistája az utóbbi évek hazai zeneéletének egyik legnagyobb felfedezése, a nemzetközi versenyeken sikereket arató, szuggesztív és virtuóz Fejérvári Zoltán.

Montreali világverseny győztese lett Fejérvári Zoltán

Mind Dvořák, mind Beethoven ez alkalommal megszólaló műveiben jelen van az erő, az indulat, de a lágyság is – bízhatunk benne, hogy a két szerző jól szót ért majd egymással ezen a három estén.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X