Papageno Radio
Intermezzo Felvételekkel idézik meg Kocsis Zoltán művészetét az NFZ emlékkoncertje előtt

Felvételekkel idézik meg Kocsis Zoltán művészetét az NFZ emlékkoncertje előtt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Két esztendeje hunyt el Kocsis Zoltán. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar idén is hangversennyel emlékezik meg hajdani fő-zeneigazgatójáról, aki közel két évtizeden át állt az általa újjászervezett együttes élén.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

A jelenlegi zeneigazgató, Hamar Zsolt által vezényelt koncert valamennyi műsorszáma utal Kocsis Zoltán személyére, művészi pályafutására vagy éppen muzsikusi értékrendjére.

Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikusok

Amikor Chopin f-moll zongoraversenyét hallgatjuk a Virtuózok című televíziós tehetségkutató felfedezettje, a tizenöt éves Boros Misi előadásában, eszünkbe juthat, hogy Kocsis Zoltán is igen korán vált ismertté az ország nyilvánossága előtt:

1970-ben, tizennyolc évesen nyerte meg a Magyar Rádió Beethoven Zongoraversenyét.

Amikor pedig a Nagy-Britanniában élő zeneszerző, Antal Mária művével ismerkedünk – Az áramlat című zenekari darabot Csíkszentmihályi Mihály könyve ihlette -, feleleveníthetjük emlékeinket a kortárs zenét szívesen propagáló Kocsis Zoltánról, s arról a John Cage-től Szokolay Sándorig ívelő spektrumról, amely e téren

tapasztalt nyitottságát jellemezte.

Az sem véletlen, hogy Rachmaninov zárja a műsort, hiszen Bartók, Debussy, Richard
Strauss mellett az orosz utóromantikus Kocsis egyik nagy favoritja volt, akinek magyarországi megismertetéséért sokat tett, s a Harangok különösen illik az alkalomhoz, hiszen utolsó tétele a gyász kifejezője.

A hangverseny előtt a Müpa dokumentumfilmmel idézi fel Kocsis Zoltán Bartók-interpretációit.

Promóció

X
X