Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hogy került egy sokáig ismeretlen Mozart-kézirat Pestre?

Hogy került egy sokáig ismeretlen Mozart-kézirat Pestre?

Mit tesz egy zenetörténész, ha váratlanul egy Mozart-kéziratot talál a könyvtárban? Hogyan változtathatja meg egy kézirattöredék azt, ahogyan egy népszerű zeneműről gondolkozunk? November 26-án a Közép-európai Egyetem HerMeS-sorozatának következő előadásán a közönség Mikusi Balázs zenetörténész és Palojtay János zongoraművész közvetítésével egy nem mindennapi kézirat, Mozart A-dúr szonátájának (K. 331) történetét ismerheti meg.

- hirdetés -

Mikusi Balázs sok zenetudós álmát váltotta valóra, mikor néhány évvel ezelőtt egy addig ismeretlen Mozart-kéziratot fedezett fel az Országos Széchényi Könyvtárban.

Sokáig az azonosítatlan töredékek mappájában bújt meg a négyoldalnyi Mozart-kotta, mely a híres „török indulóval” záruló A-dúr szonáta (K. 331) csaknem felét tartalmazza.

- hirdetés -

Korábban csak a szonáta utolsó lapja volt ismert, melyet a salzburgi Mozarteumban őriztek.

Előkerült az elmúlt tíz év egyik legértékesebb Mozart-levele

A 2014-ben előkerült kéziratoldalakat hatalmas hazai és nemzetközi érdeklődés övezte, hiszen Mikusi Balázs felfedezésével Mozart egyik legnépszerűbb darabja került új megvilágításba.

A Mozart-kézirat

A töredék bemutatóján Kocsis Zoltán egy Mozart korabeli fortepiano kópiáján keltette életre a művet, melyet ezúttal a fiatal magyar zongoristageneráció egyik meghatározó alakja, Palojtay János szólaltat meg.

De hogyan kerülhetett a kézirattöredék Pestre, és mi köze lehet Mozart magyar kapcsolatainak az A-dúr szonátához?

2018. november 26-án 17:30-kor a CEU HerMeS-sorozatának keretein belül Mikusi Balázs zenetörténész, az OSZK Zeneműtárának vezetője avatja be a közönséget a különleges kézirat rejtelmeibe. A koncerttel egybekötött előadáson az is kiderül, hogyan értelmezhetik újra a zongoraművészek az új kotta alapján az ismert Mozart-művet.

További információkért kattintson ide!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.