Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Homérosz idézetekre leltek egy 1700 éves egyiptomi iskola falain

Homérosz idézetekre leltek egy 1700 éves egyiptomi iskola falain

A görög felirattal borított 1700 éves iskola Trimithis, mai nevén Amheida városában található Egyiptom nyugati sivatagában, a Dakhla-oázisban. A falfelirat egy részt idéz Homérosz Odüsszeiájából.

- hirdetés -

A Nílustól 322 km-re nyugatra található rom a régészek megállapítása szerint valaha egy osztályterem volt. A falakon található görög nyelvű felirat az Odüsszeia szövegéből idéz, ami mellett a legmeglepőb az, hogy a terem elrendezése nagyon hasonlatosnak látszik a mai, modern osztálytermekéhez, hiszen padok találhatóak benne, a leckét pedig a falakra írták fel – akkor ógörögül, ami széles körben beszélt nyelv volt.

Az idézet egy ókori narkotikumról tesz említést, amelyet Szép Heléne szolgál fel vacsoravendégei számára bú- és haragűző gyógyszerként: „Bárki, aki megissza ezt az italt, melyet poharába kevernek, nem hagyja, hogy akár egy könnycsepp is fégigfusson arcán azon a napon.”

Egy másik tanári szöveget is találtak, amely arra bátorítja a diákokat, hogy tanuljanak szorgalmasan és fejlesszék retorikai készségeiket a görög istenségekéhez hasonló szintre.

- hirdetés -

A szoba csak 20 évig funkcionált tanteremként, majd egyesítették egy nagyobb hivatali épülettel, amit Serenosnak neveztek és ógörög istenek képeit helyezték el benne.

Megtalálták az Odüsszeia eddigi legrégebbi írásos változatát

Az osztálytermet 1979-ben fedezték fel, de 2001-ig nem tudták egész biztosan beazonosítani a funkcióját, amég a régészek fel nem fedezték a görög feliratokat, ami megerősítette őket abban, hogy az építmény iskolai célt szolgált. Az ásatások azóta folyamatban vannak.

(Via Greek City Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!