Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Így látta Bernsteint a 20. század egyik legnagyobb portréfotósa - Fotó

Így látta Bernsteint a 20. század egyik legnagyobb portréfotósa – Fotó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Mai Manó Ház fotósorozatában találtunk rá Arnold Abner Newman egyik legszebb kompozíciójára, mely Leonard Bernsteint ábrázolja munka közben. A fotográfus mottója szerint nem a fényképezőgéppel készítünk fotókat, hanem az elménkkel és a szívünkkel.

A fotós 1918. március 3-án született New Yorkban. Egyetemi tanulmányait Miamiban – ahol festészetet és rajzot tanult – anyagi okokból szakította meg, majd Philadelphiába költözött, és egy fényképészműteremben kezdett el dolgozni.

- hirdetés -

Newman saját portréján – forrás: arnoldnewman.com

Rengeteg 49 centes portré készítése után 1945-ben visszaköltözött New Yorkba, ahol szabadúszóként dolgozott a Fortune, Life, Newsweek, Harper’s Bazaar, és más első vonalbeli képes újságoknak.

A huszadik század egyik legnagyobb portréfotósa előszeretettel fényképezte a művészvilág és a politikai élet szereplőit. A róla elnevezett díjat 2018-ban Viktoria Sorochinski, ukrajnai születésű kanadai fotós nyerte el.

Arnold Newman fotósként nem tudott betelni a körülötte lévő fizikai világ csodáival és benne az emberekkel. Munkájában folyamatosan új határokat feszegetett a portréfotózás területén. Tevékenységével megtestesítette a művészi innováció szellemét. Szenvedélyes tanár is volt, aki művészek százait inspirálta fotóival.

Arnold Newman Bernsteint ábrázoló portréja vágatlan, eredeti formájában:

Arnold Newman Leonard Bernsteinről készült portrjéja – forrás: Mai Manó Ház

(Via Mai Manó Ház)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X