Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lehet, hogy utólag mégis megválasztják 2018 irodalmi Nobel-díjasát?

Lehet, hogy utólag mégis megválasztják 2018 irodalmi Nobel-díjasát?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az idei és a 2019-es díjazott személyéről is egy tíztagú testület dönthet a jövőben – közölte a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters hírügynökséggel.

A svéd irodalmi élet öt tagját – egy írót, egy könyvkiadót és három kritikust – hívták meg a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amely dönthet majd 2019, és visszamenőleg 2018 díjazottjairól is. Az akadémia a díjalapító Alfred Nobel végrendeletét végrehajtó Nobel-alapítvánnyal egyeztetett a kérdésről, és végül úgy döntött, a díjazottakat öt saját tagja és öt külső szakember választhatja ki.

Lars Heikensten – írja a hvg.hu –, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters hírügynökségnek elmondta, a tíz főből álló grémiumnak jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018-as és 2019-es irodalmi díjakat.

- hirdetés -

Mint ismeretes, a  Svéd Akadémia még májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és a testület szabályzatát is megváltoztatták azután, hogy az egyik tag, a költő Katarina Frostenson férjéről kiderült: korábban számos nőt zaklatott szexuálisan, és többször kiszivárogtatta a nyertesek nevét. Jean-Claude Arnault francia származású kulturális menedzsert októberben szexuális erőszak miatt két év börtönre ítélték.

Maryse Condé karibi-francia író kapta a svéd Új Akadémia Nobel-díját

Amikor az Arnault elleni vádak tavaly novemberben napvilágot láttak, az akadémia tagjainak többsége úgy döntött, hogy felesége, Katarina Frostenson továbbra is a 18 fős testület tagja maradhat. Tiltakozásul azonban a tagok számottevő része lemondott, illetve szünetelteti részvételét a munkában.

(Via hvg.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X