Papageno Radio
Intermezzo Mi lenne, ha más szemmel néznénk a világot? - TEDxDanubia

Mi lenne, ha más szemmel néznénk a világot? – TEDxDanubia

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A TEDxDanubiának 2018-ban is a Müpa ad otthont. Ízelítőnkben az idei témák mellett arra is fény derül, miért nevezik az eseményt tudományos színháznak.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

A TED konferenciákról és a TED videókról már hazánkban is nagyon sokan hallottak, hiszen az ismeretterjesztő tartalmú és szórakoztató hangvételű rövid videókat itthon is több millióan nézik évről évre.

Ezekből az előadásokból inspirálódhat vagy közvetlenül profitálhat is az, aki egy-egy tudományos felfedezést, életjavító gondolatot megismer belőlük.

A TED széles témaválasztékával és formabontó előadásaival került a világ köztudatába, hiszen a TED (a Technology, Entertainment és Design szavak kezdőbetűiből) egyben öleli fel a tudomány és a művészetek legújabb területeit, és a legfeljebb 18 perces előadások elsősorban nem a szakmai közönségnek, hanem azoknak a világra nyitott, érdeklődő embereknek szólnak, akiket érdekel a fejlődés és vonzanak a megosztásra érdemes gondolatok.

A TED hazánkban is jelen van, ráadásul élő eseményekkel. Legnagyobb magyarországi független rendezvényét, a TEDxDanubiát 2010 óta rendezik meg. Az egész napos esemény inkább nevezhető tudományos színháznak, mint hagyományos konferenciának, programjában kurátorok által összeállított színpadi produkciók követik egymást az ismeretterjesztés és a művészetek világából, valamint mindennapi témákról. Az előadások között virtuóz zenészek és színpadi mozgásművészek lépnek közönség elé. A műsorblokkok közötti szünetekben meglepetésprogramok várják a résztvevőket, akik egymással is megoszthatják gondolataikat. Ezt a napot a saját inspirálódásunkra, feltöltődésünkre és újdonságok iránti érdeklődésünk élénkítésére szánhatjuk.

A főszerepet a megosztásra érdemes gondolatok kapják:

a TEDxDanubia színpadára olyan előadók léphetnek, akik hitelesen képviselnek valós, hosszútávra szóló értékeket.

Papp Péter, a szervezési hátteret biztosító nonprofit szervezet tulajdonosa szerint elsődleges cél megtalálni és reflektorfénybe állítani azokat az embereket, akik jó célok érdekében küzdenek Magyarországon. Elmondta:

Fájón hiányzik ma Magyarországon a párbeszédkultúra. Van egyfajta ingerültség a társadalomban, amely nem szűnik meg, amíg mindenről pro és kontra gondolkodunk. A mi előadóink abban segítenek, hogy jól érezzük magunkat itthon.

A TEDxDanubia licenc tulajdonosa, a program alapítója és kurátora, Mányai Csaba elmondja a témaválasztásról: „A nap témáját sosem éles kérdésfeltevésként, inkább kontextusként, üres vászonként kell érteni. Ezen rajzolódnak ki az előadók életszerű válaszai, ahogy ugyanarra a kérdésre számtalan különböző megoldást kínálnak.

Hiszen a mi lenne, ha egy egyszerű, ám hatalmas erejű kérdés, amely akár világokat is képes lehet megmozdítani.

Ízleljük meg egy percre, és megértjük, hogy általa új dolgokat fedezhetünk fel, ébren tarthatjuk kíváncsiságunkat, felülemelkedhetünk nézeteltéréseinken, és a dolgok végére járhatunk. Feltéve, ha a kérdőjelet valóban kitesszük, igényt formálunk környezetünk valódi megértésére, és hajlandók vagyunk a dolgok mögé tekinteni.”

A Kodály-módszerről szerveznek konferenciát Katowicében

A sorozatnak idén már második éve a Müpa ad otthont. Az intézmény örömmel fogadta be a rendezvényt, amely a nagy érdeklődésnek köszönhetően kinőtte korábbi helyszínét. Káel Csaba vezérigazgató szerint „a rendezvény céljai jól illenek az intézmény missziójába. A Müpa inspiráló események mentén, élményről élményre kommunikál minden generációval.

A TED lényegét jelentő élményközpontú, kreatív és innovatív kommunikáció nagyon közel áll ahhoz, ahogyan a Müpa működik.

Az itt bemutatott produkciók sokszor felkavarnak, provokálnak vagy lenyűgöznek, mindig erős állításokkal és még erősebb kérdésekkel operálnak.”

A több mint ezer fő részvételére számító rendezvény nem jöhetne létre a háttérben álló, száznál is több mecénás – többnyire felsővezetők és cégtulajdonosok – nélkül, akik saját forrásaikból és kapcsolatrendszerükkel évről évre támogatják a kezdeményezést, és elkötelezettek a hosszú távú célkitűzések mellett.

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az idei rendezvényre a szervezők újításokkal készülnek. A szokásos TEDx előadásokon túl kiscsoportos, a közösséget is bevonó beszélgetések is zajlanak, jól ismert vendégek közreműködésével. Újdonságként a Müpán kívülről, élőben jelentkeznek be fiatalok, így lesz mód összehasonlítani, mit gondol ugyanarról a kérdésről egy tinédzser és egy döntéshozó.

„Az előadások személyes élményeken keresztül mutatják be, ami szerintük a legaktuálisabb, legfontosabb a saját buborékunkon túl. Így válik az egész nap élménnyé, így lesz több előadások egymásutánjánál” – mondja Mányai Csaba.

Promóció

X
X