Papageno Radio
Intermezzo Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria téli árverésén

Rippl-Rónai és Vaszary remekművei a Virág Judit Galéria téli árverésén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Életműrekordokra számíthatnak a résztvevők december 16-án a Virág Judit Galéria 60. aukcióján. Az este nyitó tételeiből befolyt összeget az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlják fel. Az árverésre bocsájtott festményeket december elsejétől lehet megtekinteni a galériában.

Az est egyik különlegessége az aukciót nyitó jótékonysági árverés, ahol Szurcsik József Halturizmus és Radák Eszter Retro II című festményeire, Réti Kristóf Figurák című alkotására, valamint az egyedi Gustav Klimt-kollekcióból származó Freyville ékszerszett Helena medáljára lehet licitálni, a bevételt pedig az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlja fel a galéria. A Virág Judit Galéria tulajdonosai saját gyűjteményükből ajánlottak fel két műalkotást a nemes célért.

Novemberben másodjára rendeztek Zsolnay-aukciót a Virág Judit Galériában:

11 milliós leütések a budapesti Zsolnay-aukción

A 649 510 000 millió forint összkikiáltási árról induló aukció egyik legjobban várt tétele Rippl-Rónai József életének egyik főműve, a kukoricás stílusban készült Cyniák fehér vázában. Ragyogó, tüzes színek teszik élővé a merész kompozícióval megfestett csendéletet. Az 1910 körül készült festmény színeinek intenzitása olyan francia nagymesterek műveihez hasonlítható, mint Matisse vagy Derain. A licit 90 millió forintról indul, így várhatóan életműrekord fog születni az aukción.

Rippl-Rónai József: Cyniák fehér vázában – forrás: Virág Judit Galéria

Szintén életműrekordot érhet el Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye, amely a nagyvárosi vedúta-képek egyik legismertebb darabja. Az alkotást az itáliai corsók és piazzák, valamint a párizsi boulevardok lüktető világa inspirálta. A francia és olasz tematika itthoni párhuzamát a művész számára a budapesti kávéházak, teraszok és főleg a Duna-korzó jelentették. Az 1934-ben készült alkotás kikiáltási ára 65 millió forint.

A bordélyházak és örömlányok témája gyakran bukkan fel Batthyány Gyula piktúrájában, Kupleráj című alkotása pedig kiemelt figyelemnek örvend a műgyűjtők körében. Az ironikus hangvételű, meseszerű szereplőket felvonultató alkotás a korabeli úri bordélyak és garniszállók hangulatát eleveníti meg.

Az aukciós tételek között megtalálhatók Mednyánszky László, Koszta József, Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Patkó Károly, Paál László és Czigány Dezső remekművei is. Az est során értékes Zsolnay kerámiákra is lehet majd licitálni.

A téli aukció kiállítását december 1. és 15. között lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában. Az árverést december 16-án a Budapest Kongresszusi Központban rendezik.

Promóció

X
X