Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Sértetlen ókori freskóra bukkantak Pompeji romjai között

Sértetlen ókori freskóra bukkantak Pompeji romjai között

Pompeji lakói nem voltak épp prűdek. Erre enged legalábbis következtetni a Nápoly közelében található ókori romvárosban feltárt freskó, amelyen Léda, és az őt hattyú alakjában elcsábító Zeusz jelenete látható.

- hirdetés -

Az archeológiai szenzációnak számító műalkotást közel 2000 éve temette maga alá a Vezúv. Érdekesség, hogy a sértetlen lelet az ókori város azon pontjáról került elő, amelyet a feltárások vezetője, Massimo Osanna a legnehezebben megközelíthető részek egyikének tart. Az utóbbi évek során számos földcsuszamlás és heves esőzés nehezítette a régészek munkáját errefelé, és ezek következtében a még feltáratlan leletek jelentős része is sérült.

A Római Birodalom kisázsiai részén sem mellőzték az erotikus ábrázolásokat:

Falloszt ábrázoló ókori mozaikra bukkantak Törökországban

- hirdetés -

A néhány napja, kifogástalan állapotban előkerült freskóra egy pompeji ház hálószobájának feltárása során bukkantak, és azt a mitológiai történetet idézi, amely szerint a spártai királynő, Léda szépsége annyira magával ragadta a főisten Zeuszt, hogy hattyú képében elcsábította őt.

Massimo Osanna a New York Times kérdésére elmondta, hogy a klasszikus mitológiai történetek erotikus ábrázolásai kifejezetten népszerűnek számítottak az I. századi Rómában, így a most feltárt jelenet egyáltalán nem számít kivételesnek. Az ehhez hasonló falfestmények a vezető régész szerint a ház egykori tulajdonosának – ez esetben minden valószínűség szerint egy felszabadított rabszolgáról lehet szó – erejét voltak hivatottak kifejezni.

Ezek a mai szemmel zavarba ejtőnek mondható ábrázolások megszokottak, mindennaposak voltak tehát az ókori Rómában, és egyáltalán nem keltettek megütközést.

Az épségben megmaradt freskó mellett egy másik különleges felfedezés is bejelentettek a közelmúltban a Pompeji feltárásán dolgozó régészek. Egy feliratot is találtak, amely igen valószínűvé tette, hogy az eddigi elképzelésekkel szemben – amelyek szerint augusztusban tört volna ki a Vezúv – a város sorsát megpecsételő katasztrófa Kr. u. 79 októberében történt.

Egy nemrégiben rendezett vándorkiállításon a Pompeji ábrázolásokon szereplő hangszereket lehetett kipróbálni:

Hogyan szólnak a pompeji romok alatt talált ősi hangszerek?

A további szenzációkkal kecsegtető régészeti feltárások jövő tavasszal folytatódnak.

(Via NYTimes)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.