Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Sikerrel zárult a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

Sikerrel zárult a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. A háromnapos eseménysorozatnak a Zeneakadémia adott otthont, ahol mesterkurzusok és koncertek várták a közönséget.

- hirdetés -

A klasszikus gitárnak 2014 óta különleges ünnepe van Budapesten: a Zeneakadémia falai közt évente egyszer a hangszer legtehetségesebb fiataljait, legnagyobb művészeit láthatjuk és hallhatjuk. A rendezvény szakmai irányítója Eötvös József Liszt- és Artisjus-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára.

A magyar hangszeresek legutóbbi sikereiről itt írtunk:

Nemzetközi zeneszerzőverseny első díját nyerte Bernáth Ferenc gitárművész

- hirdetés -

A szervező Eötvös Zenei Alapítvány a Zeneakadémia Nagytermébe és Solti-termébe várta az érdeklődőket, ahol a hangszer szerelmeseinek lehetőségük volt nemzetközi művészek koncertjeit és mesterkurzusait hallgatni. Az eseménysorozatra évről évre a világ minden tájáról érkeznek fellépők – az idei programban német, argentin, spanyol, kubai művészek adtak koncerteket. Az idei fesztivál vezérfonala a páros játék volt: mindhárom napon hangszeres duók kerültek reflektorfénybe.

Beijing Gitar Duo – fotó: Valuska Gábor

Az első napon, november 9-én a spanyol Anabel Montesinos délelőtti és délutáni mesterkurzusán vehettek részt fiatal muzsikusok, este pedig Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) meghitt Schubert-estjét hallhatta a közönség, amin legújabb lemezük anyagát mutatták be. A második napon az argentin Pablo Márqueztől tanulhattak a mesterkurzusok résztvevői, az esti koncerten pedig egy művészházaspár, Anabel Montesinos és Marco Tamayo fergeteges gitárkoncertje hangzott el – a két művész a ráadásban egy hangszeren játszott egyszerre.

Beijing Gitar Duo – fotó: Valuska Gábor

A fesztivál utolsó napján Marco Tamayo tartotta a mesterkurzusokat, lezárásképpen pedig a kínai Beijing Guitar Duo mutatkozott be a hazai közönségnek. A Meng Su és Yameng Wang gitárművészekből álló női formáció bejárta Európát, Ázsiát, valamint Észak-Amerikát. Első magyarországi hangversenyükön elsősorban virtuozitásukkal nyűgözték el a Nagyterem közönségét.

A fellépő művészeket elvarázsolta a Zeneakadémia épülete. Egymás koncertjeit is nagy örömmel hallgatták meg, a hangversenyek után pedig dedikálás mellett beszélgettek a résztvevőkkel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.