Papageno Radio
Intermezzo Új életre kelt egy I. világháborús katona által készített hegedű

Új életre kelt egy I. világháborús katona által készített hegedű

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Angliában egy frissen megjelent, népdalokat tartalmazó lemezen hallható a hegedű, amelyet egy Richard S. Howard nevű katona készített el, aki az I. világháborúban vesztette életét. Az albumon a Nagy Háborúról szóló dalok kaptak helyet.

A katona 1915-ben kezdett hozzá a hegedű elkészítéséhez, de sosem fejezhette be művét, mivel 1916-ban bevonult a hadseregbe és a következő évben meghalt a Belgiumban zajló első messines-i csata legelső napján.

Roger Claridge, egy oxfordi hegedűkészítő 1993-ban egy aukción vásárolta meg a félkész hegedű darabjait, 10 évvel ezelőtt pedig az összeállított hangszert eladta Sam Sweeney népzenésznek, aki 2500 fontot fizetett a kalandos életű hegedűért.

Magyar producerek is dolgoznak egy Norman Lebrecht-regény alapján készülő új filmen

A hangszerrel hazatérve Sam Sweeney megtalálta a hangszer belsejében a katona, Richard S. Howard szignóját és az emiatt elindult kutatómunka által fény derült arra, hogy hol és mikor vesztette életét a katona, hol található a sírja.

A befejezetlen hegedű – forrás: bbc.com

A szálak végül elvezettek Mary Sterry nevű unokájához is, aki nem ismerte nagyapja történetét. A Hampshireben élő, most 74 éves Mary így nyilatkozott a Yorkshire Evening Postnak:

Minden, ami hallottam a nagyapámról, hogy az 1. világháborúban halt meg, de sosem meséltek nekem arról, hogy mivel foglalkozott és még a keresztnevét sem tudtam. Az 1950-es években nőttem fel, amikor az idősebb generáció nem igazán szeretett a múltról beszélni – így volt ez akkoriban, amit kérdés nélkül elfogadtunk.

Richard S. Howard unokája és más leszármazottai tavaly összegyűltek a sírjánál halálának 100. évfordulója alkalmából, ahol Sam Sweeney játszott az azóta világszerte híres hegedűn.

A népzenész által készített lemezen a Nagy Háború idején népszerű brit tradícionális dalok hallhatók, mint a Rising of the Lark, The Girl I Left Behind Me és The Wellesley.

(Via The Strad)

Promóció

Stream és színház

X
X