Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Újra megszólalnak az auschwitzi emlékhelyen őrzött kották

Újra megszólalnak az auschwitzi emlékhelyen őrzött kották

A Michigani Egyetem november 30-i koncertjén újra előadják az auschwitz-birkenaui haláltábor foglyainak zenekara által játszott dalok egyikét Patricia Hall, az amerikai egyetem zeneelmélet professzorának kutatásai nyomán.

- hirdetés -

Hall 2016 óta tanulmányozta az auschwitzi emlékhelyen őrzött kottákat, amelyeken a foglyok lejegyezték az általuk átdolgozott és előadott zeneszámokat. A foglyok maguk nem szereztek zenét, hanem átdolgoztak népszerű dalokat oly módon, hogy a táborban lévő hangszereken elő tudják adni azokat.

Angliában egy frissen megjelent, népdalokat tartalmazó lemezen hallható a hegedű, amelyet egy Richard S. Howard nevű katona készített:

Új életre kelt egy I. világháborús katona által készített hegedű

- hirdetés -

Az egyik ilyen dal, amelynek címe Die Schönste Zeit des Lebens (Az élet legszebb ideje), annak idején népszerű foxtrott volt, amelyet 1942-43-ban adták elő a foglyok a táborparancsnok villája előtti rendezett koncerteken – mondta el Hall. Ezt a dalt fogják megszólaltatni egy egyetemi koncert keretében, de a múlt hónapban rögzítették is azt, és a felvételt átadják az auschwitzi emlékhely gyűjteményének, amely a közelmúltban gazdagodott a fogolyzenekar karmesteri pálcájával.

A kijevi zsidó kulturális kabinet megbízásából a háború alatt Mojszej Beregovszkij népzenekutató vezetésével gyűjtette össze a holokauszt borzalmai közepette született jiddis dalokat:

A II. világháború elveszett dalai

„Ezen kották egyikének tanulmányozása csak a kezdet, azt akarjuk, hogy az emberek hallhassák, miként hangzanak ezek a zeneszámok.” Kutatásaim egyik üzenete az, hogy „még az olyan szörnyű körülmények között is, mint egy koncentrációs tábor, ezek az emberek képesek voltak ezt a csodálatos zenét előadni” – magyarázta a zenetudós.

A kéziratokon talált fogolyszámok alapján Hall azonosítani tudott a dalok három átdolgozója közül kettőt: Antoni Gargul volt az egyik, akit 1943-ban szabadon engedtek és Maksymilian Pilat a másik, ő 1945-ben szabadult és később a gdanski szimfonikus zenekarban muzsikált. Mindketten lengyel politikai foglyok voltak.

(Via nsnews.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.