Papageno Radio
Folk Újra megszólalnak az auschwitzi emlékhelyen őrzött kották

Újra megszólalnak az auschwitzi emlékhelyen őrzött kották

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Michigani Egyetem november 30-i koncertjén újra előadják az auschwitz-birkenaui haláltábor foglyainak zenekara által játszott dalok egyikét Patricia Hall, az amerikai egyetem zeneelmélet professzorának kutatásai nyomán.

Hall 2016 óta tanulmányozta az auschwitzi emlékhelyen őrzött kottákat, amelyeken a foglyok lejegyezték az általuk átdolgozott és előadott zeneszámokat. A foglyok maguk nem szereztek zenét, hanem átdolgoztak népszerű dalokat oly módon, hogy a táborban lévő hangszereken elő tudják adni azokat.

Angliában egy frissen megjelent, népdalokat tartalmazó lemezen hallható a hegedű, amelyet egy Richard S. Howard nevű katona készített:

Új életre kelt egy I. világháborús katona által készített hegedű

Az egyik ilyen dal, amelynek címe Die Schönste Zeit des Lebens (Az élet legszebb ideje), annak idején népszerű foxtrott volt, amelyet 1942-43-ban adták elő a foglyok a táborparancsnok villája előtti rendezett koncerteken – mondta el Hall. Ezt a dalt fogják megszólaltatni egy egyetemi koncert keretében, de a múlt hónapban rögzítették is azt, és a felvételt átadják az auschwitzi emlékhely gyűjteményének, amely a közelmúltban gazdagodott a fogolyzenekar karmesteri pálcájával.

A kijevi zsidó kulturális kabinet megbízásából a háború alatt Mojszej Beregovszkij népzenekutató vezetésével gyűjtette össze a holokauszt borzalmai közepette született jiddis dalokat:

A II. világháború elveszett dalai

„Ezen kották egyikének tanulmányozása csak a kezdet, azt akarjuk, hogy az emberek hallhassák, miként hangzanak ezek a zeneszámok.” Kutatásaim egyik üzenete az, hogy „még az olyan szörnyű körülmények között is, mint egy koncentrációs tábor, ezek az emberek képesek voltak ezt a csodálatos zenét előadni” – magyarázta a zenetudós.

A kéziratokon talált fogolyszámok alapján Hall azonosítani tudott a dalok három átdolgozója közül kettőt: Antoni Gargul volt az egyik, akit 1943-ban szabadon engedtek és Maksymilian Pilat a másik, ő 1945-ben szabadult és később a gdanski szimfonikus zenekarban muzsikált. Mindketten lengyel politikai foglyok voltak.

(Via nsnews.com)

Promóció

X
X