Papageno Radio
Intermezzo Válogatáslemez jelenik meg Petri György verseiből

Válogatáslemez jelenik meg Petri György verseiből

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mondogatnivaló címmel válogatáslemez jelenik meg Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő verseiből Vallai Péter Jászai Mari-díjas színész tolmácsolásában.

Kőváry Katalin rendező, a 2013-ban létrehozott Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a CD-n Petri György Magyar Rádióban fellelhető verseiből hallható válogatás. „Péter nem volt túlságosan ismert mint filmszínész viszont a rádiós működése hallatlanul gazdag, csodálatos felvételei vannak a rádió archívumában” – mondta.

A Petri-Vallai együttműködés nagyszerű darabjai közül 65 percnyi anyag került a CD-re a Magyar Rádió segítségével, a Gryllus Kiadó gondozásában. A lemezen hallható hangfelvételek az 1990-es években készültek.

Az albumot november 21-én mutatják be Budapesten az RS9 Színházban, olyan előadók közreműködésével mint Krulik Zoltán és a Louisiana Double (Pintér Zsolt és Apáti Ádám). A műsorban elhangzik a Radnóti Színházban is látható Petri György-est, Valcz Péter rendezésében.

Digitális tudástárat hozott létre a Kertész Imre Intézet

Az első felvétel, amelyen Vallai Péter verset mond 1986-ban készült a Magyar Rádióban készült, de csak 1992-ben került adásba.

Az ötven év alattiaknak nehéz azt elképzelni, hogy milyen kockázatos tett volt annak idején egy verset a nyilvánosság előtt elmondani vagy megjelentetni.

Kőváry Katalin szerint Petri György, akinek versei 1975-1988 között kizárólag szamizdatban és külföldön jelenhettek meg, morális kérdésekben soha nem alkudott meg, egy célja volt: a rendszert megszüntetni.

Vallai Péter és Petri György – forrás: litera.hu

Az album fülszövege szerint Vallai Péter hosszú évekig vállalta, hogy úgy terjeszti Petri György kiadásra nem engedett műveit, hogy ezzel karrierjét és egzisztenciáját kockáztatja.

Vallai Péter Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház tagja 2012 november 6-áról 7-ére virradó éjjel, életének 66. évében váratlanul elhunyt.

Valcz Péter néven 1946. november 25-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett Szinetár Miklós tanítványaként. 1969-től a Thália Színház, 1976-tól a Pécsi Nemzeti Színház, 1981-től a győri Kisfaludy Színház, 1982-től a szolnoki Szigligeti Színház művésze volt. 1987-től a Ví­gszí­nház társulatának tagja.
Vendégművészként játszott az Egyetemi Szí­npad, a veszprémi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a debreceni Csokonai Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a Budapesti Kamaraszí­nház, a Merlin Színház, az RS 9 Színház, az Éjszakai Színház, a szolnoki Szigligeti Színház és a Magyar Színház produkcióiban. 1981-ben Jászai Mari-dí­jjal, 1989-ben Ajtay Andor-dí­jjal jutalmazták művészetét, 1991-ben elnyerte az országos szí­nházi találkozó legjobb férfi epizódalakí­tásának dí­ját és a TV-kritikusok dí­ját.

1980-ban házasságot kötött Madas Csillával. Két gyermekük született: Dóra (1981) és Péter (1984), aki ugyancsak színművész.

(Via MTI)

Promóció

X
X