Papageno Radio
Intermezzo 100 magyar filmet is megnézhet ingyen az ünnepek alatt

100 magyar filmet is megnézhet ingyen az ünnepek alatt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján, a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményei, klasszikusok és kultfilmek, közönségkedvencek és újrafelfedezésre váró értékek éppúgy, mint sosem látott ritkaságok.

Karácsony alkalmából 54 rendező 100 filmje nézhető meg, összesen 4200 percben. A legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Ide kapcsolódik:
Felújítva, újra a mozikba kerül a Hannibál tanár úr és A tanú

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből is válogatást nyújtanak. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei.

Látható a magyar játékfilm gyűjtemény egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézik az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, A beszélő köntös-t is (Radványi Géza, 1941), amelynek 10 perces színes betétje 15 évvel ezelőtt a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A filmek 2018. december 21-től 2019. január 4-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók, a filmek teljes listája pedig itt böngészhető.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X