Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 100 magyar filmet is megnézhet ingyen az ünnepek alatt

100 magyar filmet is megnézhet ingyen az ünnepek alatt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján, a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményei, klasszikusok és kultfilmek, közönségkedvencek és újrafelfedezésre váró értékek éppúgy, mint sosem látott ritkaságok.

- hirdetés -

Karácsony alkalmából 54 rendező 100 filmje nézhető meg, összesen 4200 percben. A legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Ide kapcsolódik:
Felújítva, újra a mozikba kerül a Hannibál tanár úr és A tanú

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből is válogatást nyújtanak. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei.

Látható a magyar játékfilm gyűjtemény egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézik az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, A beszélő köntös-t is (Radványi Géza, 1941), amelynek 10 perces színes betétje 15 évvel ezelőtt a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A filmek 2018. december 21-től 2019. január 4-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók, a filmek teljes listája pedig itt böngészhető.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X