Papageno Radio
Intermezzo 80. születésnapját ünnepli Jurij Tyemirkanov

80. születésnapját ünnepli Jurij Tyemirkanov

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Jurij Tyemirkonov orosz karmester 1938. december 10-én, ezen a napon született Kabarföldön.

A Szovjetunió Karmesterversenyén 1966-ban diadalmaskodott, aminek köszönhetően részt vehetett a Moszkvai Filharmonikusok David Ojsztrahhal közös külföldi turnéján. Jurij Tyemirkanov 1967 elején mutatkozott be a Leningrádi Filharmonikusok élen. 1975. október 3-án azon kevés karmesterek sorába léphetett, akikről aszteroidát neveztek el: az övé 6432-es számmal a Jupiter és a Mars közötti kisbolygóövben kering.

Ekkoriban még a Szentpétervári Filharmonikusokat a világ élvonalába emelő Jevgenyij Mravinszkij mellett tevékenykedett másodkarmesterként. Egy évvel később, 1976-ban a kinevezték a Kirov Balett zeneigazgatójának, a számos Sosztakovics-szimfóniát bemutató, ma is az orosz zene egyik legavatottabb zenekarának számító Leningrádi Filharmonikusok vezetését 1988-ban vette át.

„A muzsika komoly dolog. Annak, aki először megy koncertre, nem valószínű, hogy tetszeni fog, amit ott hall. Ahhoz, hogy felfedezze az értékeket, többször kell ezt megtennie. Miután sokszor meghallgatta a műveket, új világ nyílik meg előtte” – mondta a karmester 2012-es Müpa-beli látogatása alkalmával.

Promóció

X
X