Papageno Radio
Intermezzo A besorolhatatlan színésznő – Danis Lídia kapta a Domján Edit-díjat

A besorolhatatlan színésznő – Danis Lídia kapta a Domján Edit-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tatabányai Jászai Mari Színház tagja, Danis Lídia kapta a 2018-ban a Domján Edit-díjat. A díjátadásra a december 21-i Macbeth előadása után került sor, amelyben a színésznő Lady Macbethet alakította. 

A Magyar Színjátszás ikonikus alakja Domján Edit, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. A körülötte kialakult legendához hozzájárult magánélete, s hogy beváltotta ígéretét, nem akar öregen meghalni, s egy nappal negyvenedik születésnapja után, 1972. december 26-án hiába várták a Madách Színházban, önkezével véget vetett életének.

Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére. Az alapítók közül sokan már nincsenek köztünk: Avar István, Kaló Flórián, Káldy Nóra, Mándy Iván, Petrovics Emil, Psota Irén és Szabó Gyula már Edittel együtt figyelik, jól döntött-e a kuratórium, tényleg olyan színésznőt választottak, aki habitusában, tehetségében emlékeztet a Jászai Mari-díjas színésznőre.

Danis Lídia egy olyan Hegedűs D. Géza-osztályban végzett a színiegyetemen, amely bővelkedett figyelemreméltó tehetségekben. Danis Lídia volt köztük a besorolhatatlan típusú, fekete hajú, kreol bőrű, áthatóan világító szemű, titokzatos, szabálytalan szépség, aki a naivától a cserfes szolgálólányon és a díván át a görnyedt hátú anyósboszorkányig mindenféle karakter lehetőségét magában hordozta.

Danis Lídia (A mi osztályunk – a háttérben: Kardos Róbert; Jászai Mari Színház) – fotó: Jászai Mari Színház / Prokl Violetta

A Vígszínházban kezdett, A vörös postakocsi Esztellájaként. Az első évek fiatal lány szerepeiben a nézőtérről még kicsit merevnek és feszélyezettnek hatott talán, de a társulat már korán megláthatta benne a látnivalót – hamar elismerték Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel, Ajtay Andor-emlékdíjjal. Játszotta Eszenyi Enikő lányát, Ányát a Cseresznyéskertben, emlékezetes volt a Körmagyar Takarítónőjeként, s virult a Figaro házassága Suzannájaként. Komoly szakmai sikert – POSZT-díjat – hozott számára Eszenyi Enikő Az ünnep-rendezése, Pia szerepe.

Danis Lídia (Macbeth) – forrás: Jászai Mari Színház

Sikeres vígszínházi színésznők ritkán szerződnek el vidékre, Danis Lídia azonban nem habozott a Szegedi Nemzeti Színházhoz csatlakozni, amikor úgy hozta a sors. Az ott töltött három év alatt elhalmozták nagyszerű feladatokkal, Makrancos Katától Gyarmaky Rózán át Hedda Gablerig. Érdekes pillanat lehetett ezen belül, amikor egykori osztálytársa, a címszereplő Gidró Katalin megölte őt mint Vizynét az Édes Annában.

Danis Lídia (Vízkereszt) – fotó: Jászai Mari Színház / Szvatek Péter

2014 óta a tatabányai Jászai Mari Színház szakmai műhelyében zajló munkában formálódik, érlelődik és jut csúcsokra Danis Lídia színészi pályája. A Vízkereszt Olíviája, a Sirály Másája, Elisabeth Proctor, a Tartuffe Dorine-ja (szintén POSZT-díjas alakítás), Stuart Mária, a Budapesten is látható A mi osztályunk Dorája mind egy-egy kilométerkő az úton, miközben egy tévésorozat az országos ismertséget és elismertséget is meghozta számára.

Danis Lídia (Anconai szerelmesek) – fotó: Jászai Mari Színház / Prokl Violetta

Most Nagypál Gábor Macbethje mellett a Ladyt játssza Tatabányán, feketében és bőrben, sötét, tragikus szenvedéllyel, letaglózó drámaisággal. És mennyi izgalmas feladat várhat még e rokonszenves színésznőre! A nézői jóérzések közül ez az egyik legörömtelibb: a kíváncsi várakozás, hogy mi minden áll még előtte és általa előttünk. Mert Danis Lídia ma is a besorolhatatlan típusú, fekete hajú, kreol bőrű, áthatóan világító szemű, titokzatos, szabálytalan szépség, aki a naivától a cserfes szolgálólányon és a díván át a görnyedt hátú anyósboszorkányig mindenféle karakter lehetőségét magában hordozza.

(Via Magyar Színházi Társaság)

Promóció

X
X