Papageno Radio
Folk Az európai jazz történetéről jelent meg tanulmánykötet

Az európai jazz történetéről jelent meg tanulmánykötet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 10-én, BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban tartják a The History of European Jazz című tanulmánykötet magyarországi bemutatóját.

Turi Gábor szakíróval, a magyar fejezet szerzőjével Jávorszky Béla Szilárd beszélget. Francesco Martinelli, a kötet szerkesztője pedig élőben jelentkezik majd Pisából.

Az európai jazz már régen kilépett az amerikai őshaza árnyékából: önállóságának újabb bizonyítéka a The History of European Jazz című könyv, az európai jazz történetének első átfogó feldolgozása. A legnagyobb európai jazz-szervezet, a Europe Jazz Network és az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával az angol Equinox Könyvkiadó gondozásában megjelent 750 oldalas, 250 fotóval illusztrált kötet 45 szerzője a zene kialakulását és fejlődését a kezdetektől 2000-ig országonkénti bontásban, társadalmi és kulturális összefüggésekbe ágyazva tekinti át. A magyar fejezet megírására Turi Gábor szakíró kapott felkérést.

Turi Gábor (1951) dolgozott újságíróként, szerkesztőként; Londonban kulturális attaséként, Washingtonban sajtóattaséként képviselte Magyarországot; Debrecenben kulturális és külügyi alpolgármestereként is tevékenykedett. Rendszeresen publikál a jazzről, az évtizedek során több száz írása, tanulmánya jelent meg hazai és külföldi lapokban, folyóiratokban. Két könyvet is megjelent: Azt mondom: jazz (Zeneműkiadó, 1983), A jazz ideje (Osiris, 1999). Kétszer a Magyar Jazz Szövetség alelnökének választották; munkásságát a szövetség 2013-ban Pernye András-díjjal ismerte el. Amerikai jazznapló című új könyve megjelenésre vár.

A kötet közvetlenül az Equinox Kiadótól rendelhető meg, az egyes fejezetek a kiadó honlapján külön-külön is megvásárolhatók, az előszó, a bevezető és a tárgymutató díjtalanul letölthető ide kattintva.

Promóció

X
X