Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Chopint alakítja majd egy most készülő filmben Danyiil Trifonov

Chopint alakítja majd egy most készülő filmben Danyiil Trifonov

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Grammy-díjas orosz zongoravirtuóz, korunk egyik legbámulatosabb fiatal tehetsége, Danyiil Trifonov egy olyan filmben fog játszani, melyet Chopin 24 prelűdje ihletett. A zongorista Frédéric Chopin műveit ugyanazon a zongorán fogja bemutatni a filmben, amelyen a zeneszerző az 1848-as koncertkörútján játszott Nagy-Britanniában.

„Az eddigi Chopin-filmekben modern zongorákon hangzottak el a szerző művei, amelyek természetesen teljesen másképp szólalnak meg egy korabeli hangszeren. Mint minden filmemben, most is megpróbáljuk újrateremteni a történelmet és visszavinni a nézőket az időben” – mondta a film producere Donald Rosenfeld, a Merchant Ivory Productions korábbi elnöke, aki olyan klasszikusokat készített, mint a Howards End (Szellem a házban) Emma Thompson főszereplésével.

- hirdetés -

Paul Kildea Chopin zongorája: Utazás a romantikában (Chopin’s Piano: A Journey Through Romanticism) című könyve alapján készül a film, ami a zeneszerző 24 prelűdjének történetét követi nyomon azokon a hangszereken keresztül, amelyeken valaha megszólaltatták a műveket.

30 évvel Miloš Forman 8 Oscar-díjat nyert Amadeus című filmje után ismét láthatunk egy alkotást, ami egy zenei géniuszt mutat be.

A producer Cate Blanchett-nek szánta a női főszerepet, Chopint pedig a szerző műveit ma kiemelkedően interpretáló zongorista, Trifonov fogja játszani.

Frédéric Chopin 1848-as angliai és skóciai turnéja áll a film középpontjában, melyet a jövő évben kezdenek el forgatni.

A készítők tehát arra is engedélyt kaptak, hogy Chopin két zongoráját használják a filmben.

Ezek a hangszerek egészen másképp reagálnak a zenére. Mágikus erővel rendelkeznek.

A film azt a történetet meséli el, amikor a beteges Chopin 1838-ban szerelmével, Geroge Sand-dal a zord párizsi télből Mallorcára utazik. Egy elhagyott kolostorban telepednek le, ahol Chopin végre közel kerül mindahhoz, ami számára a szépséget és boldogságot jelenti, de megfelelő hangszer híján meg kell küzdenie a komponálás nehézségeivel. Csupán egy helyi kézműves mester által készítet pianíno áll rendelkezésére, amelyen végül a leggyönyörűbb műveit komponálja.

Chopin pianínója hiányzik Alec Cobbe gyűjteményéből, amely korhű hangszereivel segíti a film alapkoncepciójának megvalósulását; a zeneszerző eredeti, kifejezetten az ő számára készült Pleyel zongorája azonban – melyet magával vitt Angliába, hogy londoni debütálásán azon játsszon – bizonyára látható lesz a filmes alkotásban. Londonban Chopin három Broadwood-zongorát választott ki magának, amelyek közül az egyiken a Guildhallban játszott. Valószínűleg ez a zongora is megszólal majd a Trifonov segítségével.


Képünkön Chopin 1847-es John Broadwood & Sons márkájú zongorája látható, melyet a zeneszerző választott angliai turnéjára. A hangszer a Cobbe-gyűjtemény részét képezi, amit a Királyi Zeneakadémia állandó kölcsönként ajánlott fel a kollekció számára.

A képre kattintva a gyűjtemény oldalára ugorhat, ahol meghallgatja, hogy szól Chopin Broadwood-zongorája!

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X