Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dinyés Soma veszi át a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetését

Dinyés Soma veszi át a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetését

A korábbi karnagy, dr. Matos László 2018. augusztusi távozása után az együttes betanító karnagya, Walter Judit látta el a vezetői feladatokat. Dinyés Soma kinevezése 2019. február elsejétől szól.

- hirdetés -

Matos László, aki tudományos és pedagógiai tevékenységét más területen folytatja fél évtizedes közös munka után adta át a kórust. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége a vezető karnagyi és művészeti vezetői feladatokkal Dinyés Somát bízta meg, Walter Judit korábbi pozíciójában, betanító karnagyként, valamint a Gyermekkarnak otthont adó Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola rádiós osztályainak énektanáraként folyatja munkáját. Az együttes legkisebb tagjaiból alakult Picurkák és Palánták kórusának karnagya, továbbra is Vargáné Körber Katalin.

Dinyés Soma 1975-ben született, zenei tanulmányait Budapesten végezte, 1999-ben szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karvezetés szakán. Ezekben az években tanult Pertis Zsuzsától csembalózni is. 2012-ben szerezte meg a DLA fokozatot zeneelméletből, summa cum laude minősítéssel, majd 2013-ban, egy posztdoktori ösztöndíj keretében alkalma volt további kutatásokat végezni a J. S. Bachot megelőző lipcsei Tamás kántorok kéziratban fennmaradt műveiről.

Azzal a céllal alapította 1995 tavaszán az Ars Longa Ének- és Kamarazenekart, hogy Magyarország zeneéletében a barokk zene élő, új eszmei alapokon nyugvó (historikus) előadásmódja minél inkább teret nyerjen.

1999 óta tanít szolfézst, zeneelméletet a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2010 óta az iskola kamarazenekarát is ő irányítja, akikkel a külföldi turnéikon kívül rendszeresen lépnek fel rangos szólistákkal együtt. Több együttesben játszik orgona vagy csembaló continuó-t. Rendszeresen közreműködik például Budapesti Fesztiválzenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Erkel Ferenc Kamarazenekar, Nemzeti Filharmonikusok szólistájaként.

- hirdetés -

Dinyés Soma legközelebb december 14-én a Müpában rendezett karácsonyi hangversenyen vezényli a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit, ahol többek között Bach Karácsonyi Oratóriuma fog elhangozni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.