Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Raven Wilkinson, a balett afroamerikai úttörője

Elhunyt Raven Wilkinson, a balett afroamerikai úttörője

A 83 éves korában elhunyt balettművész az első afroamerikai táncosnő, aki klasszikus balett-társulatnál dolgozott.

- hirdetés -

Raven Wilkinson 1935-ben született New Yorkban, és 9 évesen kezdett balettozni. Sokáig kétkedve és bizonytalanul viszonyult hozzá a balettélet. Nem tudták, hogyan kezeljék, ugyanis afroamerikai létére egészen világos bőre volt, ami miatt gyakran latin-amerikainak nézték őt.

1955-ben azonban történelmet írt azzal, hogy első afroamerikaiként szerződést kapott egy hivatásos balett-társulatnál, a Monte Carlo-i Balettnál, ahol hat évet töltött el.

- hirdetés -

Ahogyan elterjedt Wilkinson származásának híre, egyre nagyobb akadályokba ütközött mind a szakmai, mind magánéletében.Több társulat is elutasította őt, a New York City Ballet-nál, az Amerikan Ballet Theater-nél és a Metropolitan Opera Balletnál sem alkalmazták. Két évre teljesen abbahagyta a táncot, elszegényedett és egy áruházban dolgozott ügyfélszolgálatosként, majd a Holland Nemzeti Balettnél talált munkát.

Ide kapcsolódik:
Harisnya- és cipőforradalom - A klasszikus balett útja a barna spicc cipőkig

38 éves korában honvágyból nyugdíjazását kérte, és hazaköltözött az USA-ba. Ekkor azonban fordult a kocka: a New York City Opera szerződést kínált neki, így ott dolgozott még 11 évet karaktertáncosként és színészként egészen 2011-ig.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X