Papageno Radio
Intermezzo Kétezer éves gyűrűn találták meg Poncius Pilátus nevét

Kétezer éves gyűrűn találták meg Poncius Pilátus nevét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ékszert még az 1960-as évek végén fedezték fel több ezer másik tárggyal együtt a ciszjordániai Herodium nevű erődítménynél végzett ásatások során. A szakembereknek azonban csak most sikerült kiolvasniuk a római helytartó nevét a gyűrűn.  

A gyűrűn görög betűkkel olvasható Pilátus neve, amely egy kratér (ókori görög edénytípus) ábráját öleli körbe – írja a The New York Times. A régészek szerint ez mindössze a második olyan Pilátus idejéből való lelet, amelyen a római helytartó neve látható.

A régészek szerint nem valószínű, hogy a gyűrű Pilátus tulajdona volt, méghozzá amiatt, mert ilyen egyszerű ékszere általában a katonáknak, vagy alacsonyabb rangú tisztviselőknek volt, nem pedig a hozzá hasonló gazdag, nagy hatalmú személyeknek.

„Ugyanakkor most itt van egy gyűrű, rajta Pilátus nevével, ami egy nehezen megkérdőjelezhető összefüggés” – idézi az amerikai lao Roi Porat-t, a felfedezést bejelentő régészek egyikét, aki hozzáteszi azt is, hogy a Pilátus akkoriban nem volt gyakori név a régióban.

Az erotikus, nem ritkán buja ábrázolások azonban mindennapinak számítottak a Római Birodalom területén:

Sértetlen ókori freskóra bukkantak Pompeji romjai között

A Jézust halálra ítélő Poncius Pilátus 26 és 36 között volt Tiberius császár helytartója a Római Birodalom keleti részén fekvő Júdea provinciában. A hozzá kötődő első júdeai lelet egy kőmetszet-töredék volt, amelyet 1961-ben fedeztek fel Caesarea kikötővárosban. A Pilátus-kőként ismert leletet a jeruzsálemi Izrael Múzeum őrzi.

(Via New York Times / MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X