Papageno Radio
Intermezzo Már ötvenezer évvel ezelőtt is kiemelt szerepe volt az ékszereknek

Már ötvenezer évvel ezelőtt is kiemelt szerepe volt az ékszereknek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Gyapjas mamut agyarából készült tiarát találtak orosz régészek a szibériai Gyenyiszov-barlangban.

A szakemberek feltételezése szerint a tiarát a gyenyiszovai emberhez fűződik, akik 50 ezer éve már mamutagyarból készítettek elegáns tűket vagy kőből szép karkötőket. Ez a tiara lehet a legősibb ilyen ékszer a térségben – olvasható a Siberian Times honlapján.

Feltehetően amiatt viselték a gyenyiszovaiak, hogy ne lógjon a szemükbe a hajuk. A régészek szerint a lelet érdekessége, hogy valószínűleg férfi és nem nő számára készült. Főképpen mérete árulkodik erről.

A tiarán lévő nyomok arra utalnak, hogy a fejdíszt egészen addig hordták, amíg el nem törött, ezt követően aztán félredobták a barlangban. Nem találtak rajta semmilyen vallási szimbólumot vagy díszítő elemeket. Észrevettek viszont a lekerekített végén egy lyukat, amelybe a feltételezések szerint azt a madzagot fűzték, amellyel a fejhez rögzítették a tiarát.

Alekszander Fjodorcsenko, a Novoszibirszki Régészeti és Etnográfiai intézet munkatársa szerint az őskori ékszer 45-50 ezer éves lehet.

A régészek korábban ugyanebben a barlangban bukkantak rá egy díszített mamutagyarból készült tiara kicsiny darabjára. Az újabb lelet megerősíti a kutatók azon feltételezését, hogy a barlang ősi lakói évezredeken át hordtak ilyen ékszereket, amelyet ők maguk állítottak elő.

Nemrégiben Pompeji romjai között bukkantak sértetlen freskóra az olasz régészek:

Sértetlen ókori freskóra bukkantak Pompeji romjai között

A Gyenyiszov-barlangban talált leletnek alig van eddig párja a világon. Igaz, innen északabbra találtak már hasonló, mamutagyarból készült díszeket, de azok jóval később, valamikor 20-28 ezer éve készültek.

Az Altaj-hegységben található barlangban évezredeken át élt a gyenyiszovai ember, egy időben a ma már kihalt neandervölgyi emberekkel. A gyenyiszovai ember maradványait 2008-ban fedezték fel Oroszország szibériai részén, az Altaj-hegységben, az úgynevezett Gyenyiszova-barlangban, amelynek elnevezése a feltevések szerint a 18. században a környéken élt Gyionyiszij nevű remetétől származik. Egy másik magyarázat szerint a közelben terültek el egy Gyenyisz nevű pásztor legelői, és ő húzta meg magát rossz idő esetén a barlangban. Mintegy 30 ezer éve kihalt, de a genetikai lenyomat nyomon követhető a modern ember genomjában.

(Via MTI)

Promóció

X
X